Çeşitli açilhidrazinlerin oksalamit türevlerine dönüşümleri ve heterohalkalı bileşiklerin sentezinde kullanımının incelenmesi
Transformation of various achydrazin to oxalamide derivatives and investigation of use in heterocyclic compounds
- Tez No: 647458
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET HAKAN ÜNGÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyazol-2, 3-dion, karbazat, hidrazit, oksalamit, Thiazole-2, 3-dion, carbazate, hydrazide, oxalamide
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, çeşitli tiyazol-2,3-dion bileşiklerinin azot nükleofillerine sahip karbazat ve hidrazitler ile açilhidrazitlerin oksalamit türevlerine dönüşümü incelenmiştir. Reaksiyonlar çözücü ortamında karbondisülfürün ayrılması ile katalizörsüz gerçekleşmiştir. Bu çalışma ile tiyazoldion yapılarının, oksalamit türevlerinin oluşumu için reaktif olarak kullanımı önerilmiştir. Kristallenme ve yıkama ile edilen bileşiklerin yapıları FT-IR, NMR ve HR-MS ile çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the conversion of carbazate and hydrazides bearing N-nucleophile into oxalamide derivatives of acylhydrazide by using various thiazole-2,3-diones was investigated. The reactions were carried out in the solvent medium without catalyst by the removal of carbon disulfide. With this study, it has been proposed to use thiazoldion structures as reagents for the formation of oxalamide derivatives. The structures of the crystallized and washed compounds were analyzed by FT-IR, NMR and HR-MS.