Trombosit profilinin gestasyonel diyabet öngörüsündeki rolü
The role of the thrombocytes profile in the prediction of gestational diabetes
  1. Tez No: 647516
  2. Yazar: HÜRREM SULTAN ATAÇ ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN FADIL KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: OGTT, Glukoz, MPV, NLO, PLO, Birinci trimester kan glukozu, OGTT, Glucose, MPV, NLO, PLO, First trimester blood glucose
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Çalışmamızda GDM olan ve olmayan gebelerin oral glukoz tolerans testi (OGTT) ve diğer hemogram parametrelerinin sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmamızın amacı bu parametrelerin GDM riskini öngörmedeki yararının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı, retrospektif ve kesitsel bir araştırma olarak planlanmıştır. Çalışmamıza 01 Ocak 2019- 31 Ocak 2020 tarihleri arasında Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 218 gebe dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalarda tam kan sayımı parametreleri, ultrason bulguları, tam idrar tetkiki, birinci trimester kan glukozu, vücut kitle indeksi, yaş, gravide parametreleri incelenmiştir. Sonuçlar retrospektif olarak incelenmiş ve gestasyonel diyabet hastalığı ile istatistiksel anlamlılık ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: İncelenen gebelerden GDM tespit edilen ve edilmeyenler arasında yaş, beden kütle indkesi (BKİ), obezite durumu ve gravida sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). HbA1c, hematokrit ve birinci trimesterdeki kan glukozu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (sırasıyla; p=0.048; p=0.024; p=0.038). Hemoglobin, platelet sayısı, MPV, MCV, MCH ve MCHC değerleri ile nötrofil, lenfosit, monosit ve bazofil sayıları, idrar dansitesi ve femur uzunluğu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). NLO, NMO, PLO, MEO, PMPVO ve PNO değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: HbA1c, hematokrit ve birinci trimesterdeki kan glukozu GDM ön tanısı için bir belirteç olabilir. İlaveten diğer parametreler açısından prospektif dizayn edilmiş daha fazla sayıda hastada yapılmış çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, the results of oral glucose tolerance test (OGTT) and other hemogram parameters of pregnant women with and without GDM were compared. The aim of our study is to investigate the benefit of these parameters in predicting GDM risk. Materials and Methods: The study was planned as a descriptive, retrospective and cross-sectional study. It was included 218 pregnant women who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Amasya Sabuncuoğlu, Şerefeddin Training and Research Hospital between January 01, 2019 and January 31, 2020. It was examined complete blood count parameters, ultrasound findings, complete urinalysis, first trimester blood glucose, body mass index, age, and gravide parameters the patients we included in the study. The results were analyzed retrospectively and was evaluated the statistical significance relationship with gestational diabetes. Results: There was no statistically significant difference in age, body mass index (BMI), obesity status and number of gravida between the pregnant women who were examined and those without GDM (p> 0.05). The hemoglobin, platelet count, MPV, MCV, MCH and MCHC values, and neutrophil, lymphocyte, monocyte and basophil counts, urine density and femur length were statistically significant. There was no difference (p> 0.05). No statistically significant difference was found in terms of NLO, NMO, PLO, MEO, PMPVO and PNO values (p> 0.05) Conclusion: HbA1c, hematocrit and blood glucose in the first trimester may be predictors of GDM. In addition, we think that further studies are needed in a prospective design in more patients in terms of others parameters.