Orta Çağ Türk kültür sanat ve ticaretinde kadının rolü
The role of women in Medieval Turkish culture, art and trade
- Tez No: 647595
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Kültür, Sanat, Ticaret, İslâmiyet, Women, Culture, Art, Trade, Islam
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türk kadınının tarihteki yeri, bakir alanlar arasında yer almaktadır. Bu konu, etraflıca analiz edilmelidir. Nitekim tarihteki konumunu bilen ve bunun farkında olan toplumlar geleceğe, bu tecrübe dâhilinde daha emin adımlarla ilerleyebilirler. En temelde ailenin, daha sonra toplumun temelini oluşturan kadın, milletlerin geleceğini şekillendiren yegâne rehberdir. Tezimizde Türk kadınının binlerce yıllık kültür-sanat ve ticari serüvenini değerlendirmeye çalıştık. Tezimizin ilk bölümünde, İslamiyet öncesinde kurulan Türk devletlerinde Türk kadınının genel bir değerlendirmesini yaptık ve diğer kültürlerin kadına bakışından bahsettik. Daha sonra da Türklerin, İslâmiyet'i kabulünden sonraki dönem göz önüne alınarak Türk kadınının durumunu ve İslâmiyet'ten sonra kurulan ilk Türk devletlerindeki konumunu inceledik. Türk kadının eğitim-öğretimdeki, edebiyat alanındaki ve müzik alanındaki etkinliğini değerlendirdik. İkinci bölümde ise Türk kadının sanat ve ticaret alanlarındaki yerini araştırdık. Türk kadınının İslâmiyet öncesi ve sonrasında sanat alanındaki yerini izah ettik. Özellikle İslâmiyet'ten önceki kadın tasvirlerini ve İslâmiyet'ten sonraki Türk devletlerinde kadınların yaptırdığı eserleri ele aldık. Bunun yanı sıra İslâmiyet'ten önce ve sonra hem üretim hem de ticaret alanlarında kadının faaliyetlerini değerlendirdik. Özellikle bir kadın örgütlenmesi olan Bacıyan-ı Rum teşkilatına konumuz dahilinde değindik.
Özet (Çeviri)
The place of the Turkish woman in history is among the Virgin areas. This issue must be thoroughly analyzed. As a matter of fact, societies that know their position in history and are aware of it can move into the future with more confident steps within this experience. The woman, who is basically the foundation of the family, then of society, is the only guide who shapes the future of nations. In our thesis, we tried to evaluate the thousands of years of culture-art and commercial adventure of Turkish women. In the first part of our thesis, we made a general assessment of Turkish women in the Turkish States established before Islam and talked about the view of other cultures on women. Later, we examined the situation of the Turkish woman and her position in the first Turkish States established after Islam, taking into account the period after the Turks accepted Islam. We evaluated the effectiveness of Turkish women in education, literature and music. In the second part, we investigated the place of Turkish women in the fields of art and trade. We explained the place of Turkish women in the field of art before and after Islam. In particular, we discussed the depictions of women before Islam and the works commissioned by women in the Turkish States after Islam. In addition, we evaluated women's activities in both production and trade before and after Islam. In particular, we mentioned the Bacian-I Greek organization, which is a women's organization, as part of our topic.