IL-1β, progesteron ve HCG'nin ekstravillöz trofoblast invazyonuna etkisinin transwell invazyon yöntemiyle araştırılması
Investigation of the effects of IL-1β, progesterone and HCG on extravillous trophoblast invasion BY transwell invasion method
  1. Tez No: 647650
  2. Yazar: HARUN BAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL GÜRHAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: hCG, IL-1β, progesteron, trofoblast invazyonu, hCG, IL-1β, progesterone, trophoblast invasion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Trofoblastik hücre invazyonu başarılı bir gebelik için temel belirleyicidir ve birçok hormon, büyüme faktörü ve sitokin tarafından regüle edilen bir süreçtir. Bu çalışmanın amacı hCG, progesteron ve IL-1β'nın ekstravillöz trofoblast invazyonuna etkilerini doz bağımlı olarak araştırmak, varsa etkin dozlarını tespit etmek, nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kayıplarında gen ekspresyon düzeylerine ve gen polimorfizmine bakılabilecek potansiyel faktörleri ortaya çıkarmaktır. HTR8/SVneo hücreleri hCG (10-20-40 IU/ml), progesteron (10-20-40 μM) veya IL-1β (10-20-40 ng/ml) ile stimüle edilmiş ve Transwell invazyon analizi uygulanmıştır. hCG ve IL-1β'nın farklı dozlarda stimülasyonu HTR-8/SVneo trofoblast hücrelerinin invazyonunu artırmıştır. Progesteron stimülasyonu HTR-8/SVneo trofoblast hücrelerinin invazyonu üzerinde anlamlı etki oluşturmamıştır. hCG ve IL- 1β'nın HTR-8/SVneo trofoblast hücrelerinin invazyonuna en fazla katkıda bulunduğu dozlar; hCG için 20 IU/ml, IL-1β için ise 20 ng/ml olarak bulunmuştur ve bu dozlar kendi aralarında kıyaslandığında hCG'nin HTR-8/SVneo trofoblast hücrelerinin invazyonu üzerine etkisinin IL-1β'nın etkisinden daha belirgin olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular hCG ve IL-1β'nın trofoblast invazyonunun regülasyonunda doz bağımlı olarak etkin olduğunu, bu etkinin hCG stimülasyonunda daha belirgin olduğunu göstermektedir. Gelecek çalışmalarda, nedeni açıklanamayan tekrarlayan gebelik kayıplarında, progesteron dan ziyade hCG ve IL-1β'nın gen ekspresyon düzeylerinin incelenmesi, bu genlerin polimorfizminin araştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Trophoblastic cell invasion is the main determinant for a successful pregnancy and is a process regulated by many hormones, growth factors and cytokines. The aim of this study is to compare the dose-dependent effects of hCG, progesterone and IL-1β on trophoblast invasion, to determine their effective doses, if any, and to reveal potential genetic factors of which expression levels can be measured and gene polymorphisms can be investigated in unexplained recurrent pregnancy loss. HTR8/SV neo cells were treated with hCG (10-20-40 IU/ml), progesterone (10-20-40 μM) or IL-1β (10-20-40 ng/ml) and transwell invasion analysis was applied. Stimulation of hCG and IL-1β increased the invasion of HTR-8/SVneo trophoblast cells within all doses. Progesterone stimulation had no significant effect on invasion of HTR-8/SVneo trophoblast cells. The doses that hCG and IL-1β contribute most to invasion of HTR-8/SVneo trophoblast cells; were found as 20 IU/ml for hCG and 20 ng/ml for IL-1β. When these doses were compared among themselves, the effect of hCG on the invasion of HTR-8/SVneo trophoblast cells was more pronounced than the effect of IL-1β. These findings support that; hCG and IL-1β have a dose-dependent effect in the regulation of trophoblast invasion, and this effect is more pronounced in hCG stimulation. In further studies, it is recommended to examine the gene polymorphism and the gene expression levels of hCG and IL-1β, rather than progesterone, in unexplained reccurent pregnancy loss.