Bartın mutfak kültürü ve yemekleri
Bartin culinary culture and dishes
  1. Tez No: 647758
  2. Yazar: DİLEK ÇOŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ SEÇİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Bartın, Bartın folklörü, Bartın mutfak kültürü, Bartın yemekleri, Gastronomi, Bartın, Bartın folklore, Bartın culinary culture, Bartın dishes, gastronomy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bartın Karadeniz bölgesinde yer alan önemli kültürel değerlere sahip bir kenttir. Kentin kuruluşunun çok eski tarihlere dayandığı bilinmektedir. Ancak kentte kültür üzerine yapılan çalışmaların sayısının hayli az olduğu görülmektedir. Bu nedenle Bartın kültürü ve yemekleri üzerine hazırlanan bu çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Çalışma unutulan Bartın mutfak kültürünü ve yemeklerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Bartın köy, ilçe ve merkezlerinde yaşayan 105 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen bulgular kayıt altına alınmıştır. Çalışmada Bartın mutfak kültürü bütün yönleriyle ele alınmıştır. Bu kapsamda elde edilen bulgular; Bartın gelenek ve görenekleri, Bartın mutfağında kullanılan bazı araç ve gereçler, Bartın mutfağında yapılan dönemsel hazırlıklar, Bartın mutfağında tüketilen yabani bitkiler ve Bartın yemekleri olmak üzere beş grupta incelenmiştir. Bartın gelenek göreneklerine geçmişte sıkı sıkıya bağlı iken günümüzde değişen toplumsal normların etkisiyle birçoğu terk edilmeye başlanmıştır. Özellikle düğün geleneklerinin büyük bir kısmı unutulmaya yüz tutmuştur. Ancak cenaze ve yemek gelenekleri kısmen aynı şekilde devam etmektedir. Mutfak alet ve ekipmanlarında ise teknolojik gelişimlere bağlı olarak değişimler meydana gelmiştir. Aynı şekilde kışlık ürün hazırlığında da insanların her istediği ürüne dilediği zamanda ulaşması kışlık hazırlık için yapılan ortak çalışmayı ve komşuluk ilişkilerini azaltmıştır. Karadeniz bölgesinin bol yağış alması bitki çeşitliliğini artırmaktadır. Bu bitki çeşitliliği mutfaklarda yapılan yemeklerinde diğer bölgelerden daha farklı özellik kazanmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Bartin is a city with important cultural values located in the Black Sea region. It is known that the foundation of the city dates back to very ancient times. But it seems that the number of studies on culture in the city is very small. For this reason, it is necessary to conduct this study prepared on Bartın culture and food. The study was designed to identify the culinary culture and dishes of The Forgotten Bartın. Semi-formal interview technique was used in the study. Interviews were conducted with 105 people living in the villages, districts and centers of Bartin and the findings were recorded. In the study, all aspects of Bartın culinary culture were discussed. The findings obtained in this context were examined in five groups: Bartın traditions and Customs, some tools and equipment used in Bartın cuisine, periodic preparations made in Bartın cuisine, wild plants consumed in Bartın cuisine and Bartın dishes. While Bartın's traditions were strictly adhered to in the past, many traditions and Customs have begun to be abandoned due to the changing social norms today. Most of the wedding traditions, in particular, have been forgotten. But Funeral and food traditions continue in part the same way. Teknolojik gelişmeler nedeniyle mutfak araç ve gereçlerinde değişiklikler meydana geldi. In the same way, in winter product preparation, people's access to every product they want at any time has reduced the joint work and neighborly relations made for winter preparation. Abundant rainfall in the Black Sea region increases the diversity of plants. This variety of plants has caused it to acquire different characteristics in its dishes made in kitchens than in other regions.