Mesleki müzik eğitimi alan lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik kaygı düzeyleri
The levels of anxiety towards teaching profession of undergraduate students who get occupational music education
- Tez No: 647860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL KARAGÖZ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Kaygı, Mesleki Kaygı, Music, Music Education, Anxiety, Occupational Anxiety
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, mesleki müzik eğitimi alan lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik kaygı düzeylerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Tarama modeli kullanılan bu çalışma, 2018/2019 eğitim öğretim yılında İnönü Üniversitesinde mesleki müzik eğitimi alan lisans öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada verilerin toplanması amacıyla“Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Kaygı Ölçeği”ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bu formlarda kişisel bilgilere yönelik 11, mesleki kaygı düzeylerini ölçmeye yönelik ise 45 olmak üzere toplam 56 soru yer almaktadır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 25 istatistik paket programı kullanılmış olup, varsayımların kontrol edilmesinden sonra, bağımsız örneklemler için T Testi, Kruskal Wallis Analizi, Varyans Analizi (ANOVA) gibi analizler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; mesleki müzik eğitimi alan lisans öğrencilerinin cinsiyet, doğum yeri, kardeş sayısı, anne-baba eğitim düzeyi, anne-baba meslek türü, ana çalgı, mezun olunan lise türü ve aylık gelir değişkenleri ile mesleki kaygı düzeyleri arasında bir farklılık bulunmadığı görülmüştür. Yaş değişkeni kategorilerine göre mesleki kaygı düzeyleri incelendiğinde 21-23 yaş aralığındaki öğrenciler ile 27 ve üzeri yaş grubundaki öğrencilerin ortalama puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Öğrenim görülen fakülte değişkenine göre mesleki kaygı düzeyleri incelendiğinde ise Konservatuvar ile Güzel Sanatlar Fakültesi arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılığın, Güzel Sanatlar Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin lehine olduğu, yani bu öğrencilerin mesleğe yönelik daha az kaygı duydukları görülmüştür. Konservatuar öğrencilerinin ise diğer fakültelere kıyasla daha fazla kaygılı oldukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared to focus on the levels of anxiety of undergraduate students who get Professional music education. This study, using survey model, was carried out with undergraduate students who get professional music education at Inonu University in the academic year of 2018-2019.“The Anxiety Scale towards the Professional Teaching”and the personal form were used in order to collect data in the study. There are 56 questions totally in these forms 45 of which are about evaluating anxiety levels and 11 of which are about personal information. The statistical package program SPSS 25 was used for the obtained analysis of data. And after assumptions were checked, analysis such as T test, Kruskal Wallis analysis, Variance analysis (ANOVA) were used for the independent samples. According to the results of the research It was observed that there was no difference between the gender, place of birth, number of siblings, level of education of parents, type of profession of parents, main instrument, type of high school graduation and monthly income variables and the level of professional anxiety. According to studying categories of age variables and occupational anxiety levels, It was observed that there is a significant difference between the average scores of students aged 21-23 and those aged over 27. When the levels of occupational anxiety were examined according to the variants of faculties studied It was found that there was a significant difference between the Conservatory and the Faculty of Fine Arts. It was shown that this difference is in favour of the students studying in the faculty of Fine Arts so that these students have less worries on the profession. On the other hand, the Conservatory students are more worried than the other faculty students.