Dental implant tedavisine ek olarak uygulanan enjekte edilebilen trombositten zengin fibrin kullanımının osseointegrasyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of injectable platelet rich fibrin usage on osteointegration in dental implant treatment
  1. Tez No: 647884
  2. Yazar: TÜRKEL HASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, İmplant stabilitesi, Rezonans frekans analizi, Platelet rich fibrin, Implant stability, Resonans frequency analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı: i-TZF'nin dental implantların osseointegrasyonuna olan etkisinin rezonans frekans analizi ile değerlendirilmesidir. Buna ek olaraktan çalışmada implantın çapının ve uzunluğunun, kemik sertliğindeki farklılıkların, hasta cinsiyetinin implantın stabilitesine olan muhtemel etkileri de incelenmiştir. Araştırmaya mandibular ya da maksiller sağ ve sol yarım çenelerinin her birinde dental implantlarla rehabilitasyon ihtiyacı olan sistemik problemi olmayan, düzenli kullandığı sistemik bir medikasyonu bulunmayan, hamile olmayan, menopozal veya menstural dönemde olmayan 20 hasta dahil edilmiştir. Her hastaya 2 adet SLA implant uygulanmıştır. İmplant soketlerinin hazırlanmasından sonra, yuvalardan birisi rastgele seçilmiş ve implant uygulaması öncesinde i-TZF ile yıkanmıştır. Diğer sokete herhangi bir işlem uygulanmamıştır. İmplantlar uygulandıktan sonra iyileşmeni takiben 3. ayda implant stabilitesini Osstell TM cihazı yardımıyla değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; i-TZF uygulanmış implantlar, uygulanmamış implantlara kıyasla radyofrekans değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı miktarda daha yüksek stabilite değerleri göstermiştir (p=0.004). Aynı zamanda i-TZF uygulamasının kadın hastalarda erkeklere kıyasla anlamlı derecede daha fazla stabilite artışına neden olduğu gözlense de (p=0.004), implant çapı, uzunluğu ve kemik sertliği gibi farklılıkların stabilite üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effect of i-PRF on osseointegration of dental implants with resonance frequency analysis. In addition, in the study, possible effects of diameter and length of the implant, differences in bone stiffness, and patient gender on the stability of the implant were also examined. In this study, 20 healthy patients who do not have a systemic medication regularly, are not pregnant, menopausal or not in the menstrual period and in which had at least 2 missing teeth are included in the study. Each patient received 2 SLA implants. After the preparation of the implant sockets, one of the sockets was randomly selected and rinsed with I-PRF before implant application. No action has been taken on the other socket. After the implants were applied, the implant stability was assessed with the help of Osstell TM device at the 3rd month following the operation. As a result; I-PRF treated implants showed statistically significantly higher stability values in radiofrequency evaluations compared to non-treated implants (p = 0.004). At the same time, although it was observed that i-TZF administration caused a significantly higher stability increase in female patients compared to men (p = 0.004), while differences such as implant diameter, length and bone stiffness did not have any effect on stability.