Farklı kırma kusurlarında sikloplejinin iridokorneal açıya etkisinin pentacam ile değerlendirilmesi
To evaluate the effects of cycloplegic eye drops on pentacam parameters in different refractive errors
  1. Tez No: 647883
  2. Yazar: SAMIRA SATTARPANAH KARGANROUDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VUSLAT GÜRLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Göz içi basıncı, Kırma kusuru, Sikloplejin, Pentacam, Göz hastalıkları, Refraksiyon-oküler, Refraktif kusurlar, Tıbbi cihazlar, İntraoküler basınç, Cycloplegic, Pentacam, intraocular pressure, refractive errors, Eye diseases, Refraction-ocular, Medical devices, Intraocular pressure
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı kırma kusuru tiplerinde, %1'lik siklopentolat hidroklorür ile sağlanan sikloplejinin, kornea ve ön kamara parametrelerin üzerinde olan etkisini Pentacam ile değerlendirmek ve ortaya çıkan farklılıkların GİB üzerindeki etkilerini retrospektif olarak incelemektir. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD Polikliniğine Ocak 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında başvuran 157 olgunun 314 gözü alındı. Bunlardan, 114 göz emetrop, 99 göz hipermetrop ve 101 göz miyoptu. Tüm olguların tam oftalmolojik muayeneleri, sikloplejin damla öncesi ve sonrası Pentacam ölçümleri yapıldı ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Sikloplejin damla öncesi ve sonrası emetroplarda kornea hacmi (p=0,002), hipermetroplarda kornea hacmi ve distal apeksteki en ince yer (sırasıyla p=0,012 p=0,000), miyoplarda ise kornea merkezi ve kornea hacmi (sırasıyla p=0,004 p=0,001) ortalama değerleri arasında anlamlı fark saptandı. Sikloplejin öncesi ve sonrası değerlendirilen ön kamara hacmi, ön kamara açısı, pupil çapı ve ön kamara derinliği (p=0,000 p=0,000 p=0,000 p=0,000) ortalamaları arasındaki farkın tüm gruplarda istatiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. Tüm gözlerin sikloplejin öncesi ve sonrasına ait GİB ortalamaları karşılaştırıldığında; her üç grupta da aralarındaki farkın anlamlı olduğu görüldü (sırasıyla p=0,000 p=0,000, p=0,000). Ön kamara derinlik farkının GİB farkı üzerinde etkisi olduğu tespit edildi (p=0,005). Sonuç olarak, ön kamara parametreleri kırma kusuru bulunan gözlerde emetrop gözlere göre farklılıklar göstermektedir. Sikloplejin sonrası tüm gözlerde ön kamara parametrelerinde değişiklikler ortaya çıkmakla birlikte, GİB üzerine etkisi olduğu tespit edilen tek parametrenin ön kamara derinliğinin değişimi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of topically applied cycloplegic eye drops on cornea and anterior segment parameters obtained with a Pentacam rotating Scheimpflug camera in different types of refractive errors and to evaluate the effects of results on intraocular pressure (IOP) retrospectively. In the study, 314 eyes of 157 patients who were admitted to Trakya University Medical Faculty Ophthalmology Department between January 2019 and January 2020 were included, 114 emetropia, 99 hypertropia and 101 myopia. After the scanning of the anterior segment of each eye by using Oculus Pentacam, cycloplegic was performed to the each eye.After 45 minutes of cycloplegic application, the second measurements were taken with Pentacam and the values of the cornea, anterior segments parameters and IOP results were compared statistically. The study was conducted on 72 males and 85 females and the mean of the all subjects was 27,76 ± 7,25 (14 -40) years. Before and after cycloplegic drop, in emetropia Corneal volume (p = 0.002), in hypermetropia corneal volume and distal apex of thinnest locate(p=0.012 p=0.000, respectively), in myopia corneal center and corneal volume (p=0.004 p=0.001, respectively) measurements between the two sessions were statistically significantly different, the difference between the averages of anterior chamber volume, anterior chamber angle, pupil diameter, and anterior chamber depth(p=0,000 p=0,000 p=0,000 p=0,000) evaluated were statistically significant in all groups. Comparing IOP averages of all eyes before and after cycloplegic; The difference was significant in all three groups (p = 0,000 p = 0,000, p = 0,000, respectively). Anterior chamber depth difference was found to have an effect on the IOP difference (p = 0.005). In conclusion, anterior chamber parameters differ in eyes with refractive errors compared to emetropic eyes. In addition to changes occur in the anterior chamber parameters in all eyes after cycloplegic eye drop, the only parameter found to have an effect on IOP was the change in anterior chamber depth.