Tıp fakültesi öğrencilerinde sosyal başarı hedefleri ile benlik saygısı, depresyon ve anksiyete arasındaki ilişki
The relationship between social achievement goals and self-esteem, depression and anxiety among medical school students
  1. Tez No: 648055
  2. Yazar: OSMAN BAŞKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE BAYKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Başarı Hedefleri, Benlik Saygısı, Depresyon, Anksiyete, Social Achievement Goals, Self Esteem, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
AMAÇ: Sosyal başarı hedefleri, bireylerin sosyal yeterliliği tanımlamasının farklı yollarını temsil eder ve üç tür hedef değerlendirilir. Sosyal gelişim hedefleri; sosyal becerilerin geliştirilmesine ve sosyal ilişkilerin derinleştirilmesine odaklıdır. Sosyal performans-yaklaşım hedefleri; diğer kişilerden olumlu geri bildirim almayı ve sosyal prestij kazanmayı içerir. Sosyal performans-kaçınma hedefleri ise kişilerin sosyal yetersizliklerini gizlemeye ve diğer kişiler tarafından olumsuz yargılanmaya tabi tutulmaktan kaçınmaya odaklanmayı ifade eder. Sosyal çevreden olumlu geri bildirim alma ya da olumsuz geri bildirimden kaçınma isteği kişinin yaşam kalitesini ve duygu durumunu etkileyecek, stres yaratacak bir olgudur. Bu çalışmanın amacı tıp fakültesi öğrencilerinde sosyal başarı hedefleri ile benlik saygısı, depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. YÖNTEM VE GEREÇLER: Çalışmamızın katılımcıları, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde öğrenim görmekte olan 400 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Sosyal Başarı Hedefi Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Envanteri Benlik Saygısı Alt Ölçeği uygulanmıştır. Sosyodemografik Veri Formu ve tüm diğer ölçekler katılımcının kendisi tarafından doldurulmuştur. SONUÇLAR: Sosyal gelişim hedefleri ile depresyon ve anksiyete arasında negatif yönde, benlik saygısı ile pozitif yönde ilişki olduğu; sosyal performans-kaçınma hedeflerinin ise depresyon ve anksiyete arasında pozitif yönde, benlik saygısı ile negatif yönde ilişki saptanmıştır. Sosyal performans-yaklaşım hedefleri ise anksiyete ve depresyon ile pozitif yönde ilişkili iken benlik saygısı ile arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca kadınlarda sosyal performans-yaklaşım hedefleri ile depresyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. TARTIŞMA: Üniversite öğrencilerinde sosyal başarı hedefi alt grupları ile benlik saygısı, depresyon, anksiyete arasındaki ilişkilerin genel anlamda literatürdeki diğer çalışmaları desteklediği görülmüştür. Bu alanda ülkemizde yapılmış yeterince çalışma olmaması nedeniyle farklı şehir ve bölümlerdeki üniversite öğrencilerinin dahil edilmesiyle, öğrenci dışındaki örneklemlerle yapılan geniş katılımcı sayısına sahip çalışmalarla bulgulara katkı sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
AIM:Social achievement goals represent different ways individuals define social competence and three types of goals are evaluated. Social development goals focus on developing social skills and deepening social relationships. Social performance-approach goals include gaining positive feedback from other people and gaining social reputation. Social performance-avoidance goals mean focusing on hiding people's social incompetence and avoiding negative judgments by others. The desire to receive positive feedbacks and avoid negative feedbacks from the social environment is a phenomenon that will affect the quality of life and mood of the person and induce stress. The aim of this study is to investigate the relationship between social achievement goals and self-esteem, and depression and anxiety among medical students. METHODS: The participants of our study consisted of 400 voluntary participants studying at Balıkesir University Faculty of Medicine. Participants filled out Sociodemographic Data Form, Social Achievement Goals Inventory, Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory and Rosenberg Self-Esteem Inventory Self-Esteem Sub-scale. Sociodemographic Data Form and all other scales were filled out by the participants. RESULTS: A positive relationship relationship was found between social development goals and elf-esteem. Social development goals was found to have a negative relationship with depression and anxiety. Social performance-avoidance goals were found to be positively correlated with depression and anxiety, and negatively correlated with self-esteem. Social performance-approach goals were positively correlated with anxiety and depression, however it had no significant relationship with self-esteem. In addition, no significant relationship was found between social performance-approach goals and depression among woman participants. CONCLUSION: The relationships between social achievement goal subgroups and self-esteem, and depression and anxiety among university students is generally supported by other studies. Due to the lack of sufficient studies in this field in Turkey, future studies should include university students from different cities and departments, and also non-student populations with a large number of participants.