Kayseri ili organize sanayi bölgeleri atıksu arıtma tesisleri performans analizlerinin istatistiksel olarak incelenmesi
Statistical analysis of performance analysis of wastewater treatment plants of organized industrial zones of Kayseri province
  1. Tez No: 648102
  2. Yazar: ALİ KEMAL ERGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu arıtma, OSB, Endüstriyel Atıksu, SPSS, Wastewater Treatment, Industrial Waste, OİZ, SPSS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dünyada sanayileşmenin yaygınlaşması ile birlikte birçok çevre kirliliği problemi de baş göstermeye başlamıştır. Sürdürülebilir kalkınma için ülkemizde organize sanayi bölgeleri kurulmuştur. Organize sanayi bölgesi atıksu arıtma tesisleri, çoğunlukla merkezi arıtma tesisleri ile atık suları ilgili mevzuata uygun olarak arıtarak alıcı ortama deşarj etmektedir. Bu tesislerin verimli bir şekilde işletilmesi ve izlenmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasında, Kayseri ilinde bulunan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi ve İncesu Organize Sanayi Bölgesi atıksu arıtma tesislerinin giriş ve çıkış atık suyunda ölçülen pH, İletkenlik, KOİ(Kimyasal oksijen ihtiyacı), AKM(Askıda katı madde), TN(Toplam azot), TP (Toplam fosfor) gibi konvansiyonel parametreler ile Fe, Cd, Cu, Hg, F, Cr+6 gibi ağır metallerin analiz sonuçları kullanılarak tesislerin giderim verimlerinin yıllara göre değişimlerinin istatistiksel incelenmesi yapılmıştır. İstatistiksel yöntemlerle atıksu arıtma tesislerinin mevsimsel ve yıllık değişimleri analiz edilerek sürdürülebilir su yönetimi, sürdürülebilir kalkınma ve atıksu arıtma tesisi giderim verimi iyileştirme kavramlarına destek olmak amaçlanmıştır. Kayseri ilinde bulunan üç organize sanayi bölgesi atıksu arıtma tesisinden alınan verilerin analizinde parametrik olmayan analizler tercih edilmiştir. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testiyle incelenmiştir. Varyansların homojenliğini araştırmak için homojenlik testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermemesinden dolayı parametrik olmayan istatistiksel testler kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal-Wallis H testi ile Mann-whitney U testi kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda Bonferroni düzeltmesi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak α=0,05 alınmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the spread of industrialization in the world, many environmental pollution problems have started to show. Organized industrial zones have been established in our country for sustainable development. Organized industrial zone wastewater treatment plants, mostly central treatment plants and wastewater in accordance with the relevant legislation purifies and discharges to the receiving medium. These facilities need to be operated and monitored efficiently. In this thesis study, Kayseri Organized Industrial Zone located in Kayseri province, Mimarsinan Organized Industrial Zone and Incesu Organized Industrial Zone wastewater treatment facilities measured in the ins and out of wastewater pH, Contamination, KOI (Chemical oxygen needs), AKM (Suspended solids), TN (Total nitrogen), TP (Total phosphorus) and fe, Cd, Cu, Hg, F, Cr+6, such as heavy metals using the results of the facilities' redete according to years were statistically examined. It is intended to support sustainable water management, sustainable development and wastewater treatment plant refining efficiency improvement concepts by analyzing seasonal and annual changes of wastewater treatment plants by statistical methods. Non-parametric analyses were preferred in the analysis of data from three organized industrial zone wastewater treatment plants in Kayseri province. The suitability of variables for normal distribution was examined by Shapiro-Wilk test. Homogeneity test was carried out to investigate homogeneity of variances. Non-parametric statistical tests were used because the data did not show normal distribution. Kruskal-Wallis H test and Mann-whitney U test were used in cross-group comparisons. Bonferroni correction was made in multiple comparisons. The level of α=0.05 was taken. The SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for statistical analysis.