Alanya halk takvimi, takvimsel uygulamalar ve halk meteorolojisi
Folk calendars, calendar applications folk meteorology and seasonal ceremonies in Alanya
- Tez No: 648263
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Sıcaklık, Takvim, Halk Takvimi, Halk Meteorolojisi, Date, Temperature, Calendar, Public Calendar, Public Meteorology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Takvim; zamanın yıl, ay, gün ve saate indirgenip kümelenmiş halidir. İnsanlık, ilkçağlardan bu yana her dönemde yaşamlarını daha rahat idame ettirebilmek için zaman üzerinde birtakım başlangıç ve bitiş aramış, aynı zamanda kötü hava koşullarından korunmak ve korumak için hayvan, bitki ve gök cisimlerine bakarak hava tahminlerinde bulunmuşlardır. Bu duruma bağlı başlarından geçen önemli olayları, savaşları, doğal felaketleri, farklı yollarla somut ve soyut olarak muhafaza ederek zamanı dilimlere ayırıp çeşitli dönemlerde çeşitli takvim ve hava durumu tahmin yöntemleri geliştirmişlerdir. Her toplumun zamanı dilimlere ayırmada ve hava durumu tahminlerinde farklı, belirleyici unsurları vardır. Bu unsurlar arasında o toplumun bulunduğu coğrafya ve geçim kaynakları etkilidir. Anadolu ve Türk dünyasında diğer takvimlerden farklı olarak kullanılan halk takvimi halkın yerel bilgisine dayalı bir takvimdir.“Alanya Halk Takvimi, Takvimsel Uygulamalar ve Halk Meteorolojisi”adlı bu çalışmada yöre halkının deneyimleri neticesinde elde ettiği ve nesilden nesile aktardığı takvimsel uygulamalar ile halkın yerel iklim bilgisini içeren günümüzde halen başvurulan yararlı hava durumu tahminleri derleme çalışması yöntemiyle, yörenin fiziki ve kültürel coğrafyası çerçevesinde değerlendirilmiş, elde edilen bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A calendar is the cluster of time, reducing it to year, month, day and hour. Since the ancient time, humanity has searched for same beginning and endings over timr in order to maintain their lives more comfortably in every period, and also made weather forecast by looking at animals, plants and celestial bodies to protect and to beware of bad weather conditions. Depending on this situation, they preserved important events, wars, natürel disasters perceptibly and abstractly in different ways, and they have developed timetable and weather forecast methods in various periods. Every society has different determining factors in time segmentation and weather forecasts. Among these elements thegeography and livelihoods of that society are effective. Unlike other calendars in the Anatoliaan and Turkish world, the public calendar is a calendar based on the local knowledge of the people. In this study titled "Public Calendar, Calendar Applications and Public Meteorology, in Alanya, it has been evaluated with in the frame work of the physical and cultural geography of the region, with the calendar applications that are obtained from the local people, as a result of long experiences and transferred from generation to generation. Which is still used today. Compiling the useful weather forecasts. The findings obtained are presented.