Tağay Murad'ın Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar romanı üzerine bir inceleme
A study of People Walking in Light roman by Tagay Murad
- Tez No: 648272
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek Edebiyatı, Tağay Murad, halk kültürü, Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar, Uzbek literature, Tağay Murad, Folk Culture, Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmanın amacı modern Özbek edebiyatının önemli isimlerinden Tağay Murad'ın tanıtılması ve yazarın en önemli eserlerinden biri olan Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar eserinin incelenmesidir. Çalışmada bu eseri seçmemizin amacı -halk kültürü yönünden zengin olduğu için- Özbek kültürünü tanıtmak istememizdir. Çalışma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde eserin incelenmesinde kullanılan yöntem ve çalışmanın kapsamı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Tağay Murad'ın hayatı, sanatı, eserleri ve Tağay Murad ile ilgili Türkiye'de ve Özbekistan'da yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar eseri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra eserin temel unsurları, eserde kullanılan anlatım teknikleri ve muhteva özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar eserinde geçen halk kültürü unsurları ele alınmıştır. Son bölümdeyse eserin Türkiye Türkçesine aktarılmış şekli verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of thid study is to introduce Tağay Murad. One of the important manes of Uzbek Literature and to analyze one of the author is important Works Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar. The purpose of choosing thid work in our study is thet we want to introduce Uzbek culture as it is rich in folk culture. The study consists of introduction and four parts. In the introduction part information was given about the method used in the study of the work and the extent of the studthe study. In the firt part Tağay Murad's life, art anad artifacts have been mentioned Tağay Murad from studies in Turkey and Uzbekistan about. In the second part information was given about Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar. In the third part folk culture elements in the work of Aydınlıkta Yürüyen İnsanlar are discussed. The final section of the work with Turkey Turkish is given the shape was transferred to.