Finansal yeniliklerin Türk bankacılık sektörüne olan etkileri
The effects of financial innovations on the Turkish banking sector
- Tez No: 648419
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal Yenilikler, Teknolojik Gelişmeler, Türk Bankacılık Sektörü, Financial Innovations, Technological Developments, Turkish Banking Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Finansal piyasalar 1980'li yıllardan itibaren hızla gelişerek ulusal sınırları aşmıştır. Özellikle bankacılık sektöründe modernizasyon ve yeniden yapılanma süreci içerisinde hızlı gelişen teknolojik gelişmeler, finans piyasalarında yaşanan küreselleşme, finans kurumları arasındaki artan rekabet ve ödeme sistemlerindeki yenilikler yeni finansal hizmetleri, araçları ve aracıları ortaya çıkarmıştır. Finansal piyasalarda yaşanan bu gelişmeler finansal yeniliklere neden olmuştur. Finansal yenilik sürecinde yaşanan gelişmelerin Türk bankacılık sektörü üzerindeki etkilerinin incelenmesi, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlar, finansal yeniliklerin istihdam, rekabet, verimlilik ve karlılık boyutlarıyla Türk bankacılık sektörünü olumlu etkilediğini göstermiştir. Finansal yeniliklerin ortaya çıkışında teknolojinin önemli bir katkısı olduğundan, bu alanda devlete internet alt yapısının güçlendirilmesi ile finansal yenilik sürecini takip edebilecek ve yeni gelişmeleri sisteme uyarlayabilecek nitelikli personel açığının giderilmesine yönelik bazı sorumluluklar düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Financial markets have developed rapidly since the 1980s and crossed national borders. Especially in the banking sector, rapid technological developments in the modernization and restructuring process, globalization in financial markets, increasing competition among financial institutions and innovations in payment systems have revealed new financial services, tools and intermediaries. These developments in financial markets caused financial innovations. The purpose of this study is to examine the effects of the developments in the financial innovation process on the Turkish banking sector. The results indicated that financial innovations would positively affect the Turkish banking sector with their employment, competition, efficiency and profitability dimensions. Since technology is a significant contribution to the emergence of financial innovations, there are some responsibilities towards the government in this field, by strengthening the internet infrastructure, to eliminate the shortage of qualified personnel who can follow the financial innovation process and adapt new developments to the system.