Türk romanında kutsal metinler bağlamında metinlerarasılık
Intertextuality in the context of sacred texts in Turkish novel
  1. Tez No: 648450
  2. Yazar: AYŞE NUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, roman, metinlerarasılık, kutsal metinler, Kur'an-ı Kerim, Kutsal Kitap, Tevrat, Zebur, İncil, Turkish literature, novel, intertextuality, sacred texts, the Quran, Holy Book, Torah, Psalm, Bible
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 576
Özet
Bu çalışma, metinlerarasılık kuramından hareketle Türk romanında kutsal metinlerin izlerini tespit etmeyi esas alır. Çalışma“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”dışında iki ana bölümden oluşmaktadır.“Giriş”te Türk romanında metinlerarasılık kuramının uygulamasının yapıldığı çalışmalar tanıtılmıştır.“Birinci Bölüm”de metinlerarasılık kuramının ortaya çıkışı, kökenleri ve Türk edebiyatındaki metinlerarasılık kuramı ve uygulamalarıyla ilgili çalışmalar tartışılmıştır.“İkinci Bölüm”de teze malzeme teşkil eden romanlar incelenmiştir. Bununla birlikte kutsal metinlerin hangi tekniklerle bu romanlara dâhil edildiği tematik bir tasnife bağlı olarak tespit edilmiştir.“Sonuç”ta çalışma boyunca elde edilen bulgular ortaya konulmuştur.“Kaynakça”da ise araştırmamıza esas aldığımız romanlar ve çalışma boyunca yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aim to establish the traces of sacred texts in Turkish novel on the basis of intertextuality theory. The study consists of two main chapters except“Introduction”,“Conclusion”and“Bibliography”chapters. In“Introduction”, the studies which exemplify intertextuality practices have been introduced. In“Chapter One”, the emergence and origins of intertextuality theory, and the researches related to intertextuality theories and practices in Turkish literature have been discussed. In“Chapter Two”, the novels providing material for this study have been examined. However, the techniques by which the sacred texts are included in these novels have been determined based on a thematic classification. The findings obtained during this study have been presented in“Conclusion”chapter. The selected novels for this study and the references have been listed in“Bibliography”chapter.