Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygı, öfke, internet bağımlılığı, siber zorbalık ve siber mağduriyet davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social anxiety, anger, internet addiction, cyber bullying and cyber victimal behavior in university students
- Tez No: 648583
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kaygı, İnternet bağımlılığı, Sürekli Öfke, Siber Zorbalık, Siber Mağduriyet, Social Anxiety, Internet Addiction, Constant Anger, Cyber Bullying, Cyber Victimizatio
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı, sosyal kaygı ve öfke değişkenlerinin siber zorbalık ve siber mağduriyet davranışları üzerindeki yordayıcı rolü incelenmiştir. Çalışmanın evrenini, İstanbul ili Sütlüce ilçesinde bulunan Haliç Üniversitesi'nde farklı bölümlerde öğrenim gören 18-24 yaş aralığındaki üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Haliç Üniversitesi Sütlüce Kampüsü'nde öğrenim gören 375 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada verileri değerlendirmek amacıyla, Sosyodemografik Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Sürekli Öfke -Öfke Tarz (SÖÖTÖ) Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Siber Zorbalık ve Siber Mağduriyet Ölçeği kulanılmıştır. Verilerin analiz etmek amacıyla, frekans analizleri, bağımsız örneklemler t testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde, cinsiyet, sosyal kaygı, öfke ve internet bağımlılığı değişkenlerinin siber zorbalık ve siber mağduriyet davranışlarını anlamlı düzeyde yordadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the predictive role of internet addiction, social anxiety and anger variables on cyber bullying and cyber victimization behaviors in university students was investigated. The population of the study consisted of 18-24 years old university students studying in different departments in Halic University in Sutluce district of Istanbul. The sample of the study consisted of 375 university students studying at the Sutluce Campus of Halic University. In order to evaluate the data, sociodemographic data sheet, Liebowitz Social Anxiety Scale, Continuous Anger-Anger Style (SÖTÖ) Scale, Internet Addiction Scale, Cyber Bullying And Cyber Victimization Scale were used. Frequency analysis, independent samples t test, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were used to analyze the data. When the results of the study are examined, it was observed that gender, social anxiety, anger and internet addiction variables significantly predicted cyberbullying and cyber victimization behaviors.