Üniversite öğrencilerinde sosyal fizik kaygısı ile duygusal beslenme arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between social physique anxiety and emotional nutrition in university students
  1. Tez No: 716969
  2. Yazar: MELİSA ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Dışsal Yeme Davranışı, Duygusal Yeme Davranışı, Kısıtlayıcı Yeme Davranışı, Sosyal Fizik Kaygısı, Emotional Eating Behavior, External Eating Behavior, Restrictive Eating Behavior, Social Physical Anxiety
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Duygusal yeme, bireysel ve çevresel etkenlere bağlı duygusal durumlara yanıt olarak ortaya çıkan bir eğilim olarak tanımlanır. Genellikle kaygı, öfke ve depresyon gibi duygusal durumlar iştahı azaltırken benzer duygusal durumları yaşadıklarında, duygusal yeme davranışı gösteren bireyler aşırı yeme davranışları sergileyebilirler. Yeme davranışına bağlı olarak bireylerin sosyal fizik kaygıları etkilenmektedir. Beden şekli dahil olmak üzere genel görünümü çevreleyen sosyal kaygı, başkaları tarafından olumsuz değerlendirme korkusu anlamına da gelir. Buna dayanarak bu çalışmada üniversite öğrencilerinde sosyal fizik kaygısı ile duygusal yeme davranışının ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada 360 üniversite öğrencisinden kişisel bilgiler toplandıktan sonra Sosyal Kaygı Anksiyetesi ve Hollanda Yeme Davranışı ölçekleri kullanılarak veriler elde edilmiştir. SPSS programı kullanılarak parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testi ile korelasyon analizleri için Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. P değeri 0,05'den küçük değerler istatistiksel anlamlı kabul edilmiştir. Yaş ortalaması 21,93±2,23 olan 360 bireyi (216 kadın, 154 erkek) bireyler arasında değerlendirme yapıldığında yaşanılan yer ve birey, sigara ve alkol kullanımı, ebeveynin eğitim düzeyi gibi bireysel faktörlerin yeme davranışı ve/ veya sosyal fizik kaygısına etkili olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın amacı olan sosyal fizik kaygısı ve duygusal beslenme açısından ise, fiziksel görünümden rahatsız olanlarda ve yiyecekle ilgili dış uyaranlar nedeniyle yeme davranışı gösterenlerde duygusal yeme davranışının arttığı görülmüştür. Çalışma bulgularına göre, duygusal yeme davranışının çevre tarafından da fiziksel açıdan olumsuz değerlendirme beklentisinin olması ve kendilerini vücut ağırlığının artması korkusuyla kısıtlamaları nedeniyle bireylerin psikolojik ya da diyetisyen destekli yaklaşımı önerilmektedir. İlerleyen çalışmalarda yeme bozuklukları ölçekleri de dahil edilerek bu davranış ve kaygı yaklaşımlarının yeme bozukluğu açısından aydınlatılması da sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Emotional eating is defined as a tendency that occurs in response to emotional status related to individual and environmental factors. While emotional states such as anxiety, anger, and depression generally reduce appetite, individuals with emotional eating behavior may exhibit binge eating behaviors when they experience similar emotional situations. Social physical anxiety of individuals is affected depending on eating behavior. Social anxiety surrounding general appearance, including body shape, also means fear of negative evaluation by others. Based on this, this study aimed to evaluate the relationship between social physics anxiety and emotional eating behavior in university students. For this purpose, after collecting personal information from 360 university students, the data were obtained by using Social Anxiety Anxiety and Dutch Eating Behavior scales. The Mann Whitney U and Kruskal Wallis test, which are nonparametric tests using the SPSS program, and the Pearson correlation test for correlation analysis were used. P value less than 0.05 was considered statistically significant. When evaluating 360 individuals (216 females, 154 males) with a mean age of 21.93 ± 2.23 years, it was understood that individual factors such as place of residence and individual, cigarette and alcohol use, and parental education level had an effect on eating behavior and / or social physique anxiety. In terms of social physical anxiety and emotional nutrition, which is the aim of the research, it was observed that emotional eating behavior increased in those who were disturbed by physical appearance and who showed eating behavior due to external stimuli related to food. According to the findings of the study, psychological or dietitian-assisted approach of individuals is recommended because emotional eating behavior is expected to be evaluated physically negatively by the environment and they restrict themselves with the fear of gaining weight. Eating disorders scales can be included in future studies, and these behavioral and anxiety approaches can be illuminated in terms of eating disorders.