Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığının kırılgan narsisizm ve sanal ortam yalnızlık düzeyi ile ilişkisinin incelenmesi
Study of the correlation between social media addiction and fragile narcissism and virtual environment loneliness levels in university students
- Tez No: 648666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya bağımlılığı, kırılgan narsisizm, sanal ortam yalnızlığı, Social media addiction, fragile narcissism, virtual environment loneliness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ile, kırılgan narsisistik kişilik özellikleri ve sanal ortam yalnızlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca araştırmada öğrencilerin demografik değişkenlerinin sosyal medya bağımlılığı, narsisistik kişilik özellikleri ve sanal ortam yalnızlık düzeyine etkisi de incelenecektir. Araştırmanın evrenini Haliç Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise bu öğrencilerden seçkisiz örnekleme seçilen ve öğrenime devam eden 300 kişi oluşturmaktadır. Bu çalışmaya katılmaya gönüllü olan örneklem grubuna Demografik Form, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Kırılgan Narsisizm Ölçeği ve Sanal Ortam Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS 21 Windows paket programı kullanılmıştır. Oluşan verilerin normal dağılıp dağılmadığının tespit edilmesi için Normallik Testi gerçekleştirmiştir. Verilerin normal dağıldığı belirlenmiş ve Parametrik Testlerden t-testi ile One-Way Anova testi kullanılmıştır. Kırılgan narsisizm, sosyal medya bağımlılığı ve sanal ortam yalnızlığı değişkenleri arasındaki ilişkiyi saptamak için de Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Analizler sonrasında cinsiyet değişkenine göre kırılgan narsisizm, sanal sosyalleşme ve sanal yalnızlık düzeyinde, gelir değişkenine göre sosyal medya bağımlılık düzeyinde farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Ayrıca sosyal medya bağımlılığı ile kırılgan narsisizm ve sanal yalnızlık değişkenleri arasında negatif yönde korelasyon belirlenmiştir. Sosyal medya bağımlılığı ile sanal sosyalleşme ve sanal paylaşım arasında pozitif yönde korelasyon tespit edilmiştir. Kırılgan narsisizm ile sanal sosyalleşme ve sanal paylaşım arasında negatif yönde korelasyon belirlenirken, kırılgan narsisizm ile sanal yalnızlık değişkenleri arasında ise pozitif yönde korelasyon belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is intended to study the correlation between social media addiction and fragile narcissistic personality traits and virtual environment loneliness level in university students. Further, the effect of the demographical variants on social media addiction, narcissistic personality traits and virtual environment loneliness will also be studied. The target population of the study consists of the students at the University of Haliç. The sample thereof consists of 300 students which are selected to random sample between these students and which proceed to education. The sample group which voluntereed to participate this study was applied Demographical Form, Social Media Addiction Scale, Fragile Narcissistic Scale and Virtual Environment Loneliness Scale. IBM SPSS 21 Windows package program was used for analyzing the obtained data. The Normality Test was performed to determine whether the acquired data were normally distributed. It is determined that the data were normally distributed, and among parametric tests, t-test was used with One-Way Anova test. The correlation analysis within the relation between fragile narcissism, social media addiction and virtual environment loneliness was also carried out. Postanalysis, it was found that there was a difference in the level of virtual socialization according to gender and in the level of fragile narcissism, virtual socialization and virtual loneliess according to income. Moreover, a negative correlation was determined between social media addiction and fragile narcissism and virtual environment loneliness. It was also detected a positive correlation between social media addiction and virtual socialization and social share. A negative correlation was determined between fragile narcissism and virtual socialization and social share while a positive correlation was determined between fragile narcissism and virtual loneliness.