Üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ile kırılgan narsisizm ve yalnızlık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between social media addiction and fragile narcissisim and loneliness of university students
  1. Tez No: 705991
  2. Yazar: GİZEM ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEYVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Bağımlılık, Sosyal Medya Bağımlılığı, Narsisizm, Kırılgan Narsisizm, Yalnızlık, Behavioral Addiction, Social Media Addiction, Narcissism, Fragile Narcissism, Lonelines
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Günümüz toplumlarında internetin yaygınlaşmasıyla sosyal medya olgusu ortaya çıkmıştır. Yapılan bu araştırmanın amacı, sosyal medya bağımlılığı, kırılgan narsisizm ve yalnızlık düzeyi değişkenleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi ise İstanbul'daki üniversitelerde eğitim gören 508 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları“Sosyo-Demografik Veri Formu”,“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği-Yetişkin Formu”,“Kırılgan Narsisizm Ölçeği”ve“UCLA Yalnızlık Ölçeği”kullanılarak üniversite öğrencilerinden veriler toplanmıştır. SPSS 25 programı kullanılarak analizler yapılmıştır. Bu araştırma da Bağımsız Örneklemler T-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Pearson Korelasyon Analizi ve bağımsız değişkenin bağımlı değişkeni yordamasını analiz etmek için Basit Doğrusal Regresyon analizi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda kırılgan narsisizm ve yalnızlığın sosyal medya bağımlılığını yordadığı görülmüştür. Bununla birlikte erkeklerin kadınlara oranla daha fazla yalnızlık, kırılgan narsisizm ve sosyal medya bağımlılığı gösterdikleri, İlişkisi olan bireylerin olmayanlara oranla daha fazla sosyal medya bağımlılığı ve sanal iletişim bildirdikleri, 18-21 yaş aralığındaki bireylerin kırılgan narsisizm ve sosyal medya bağımlılığı ile alt boyutları puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür
Özet (Çeviri)
In today's societies with the widespread use of the internet, social media is emerged as a phenomenon. The aim of this study is to examine the relationship between the variables of social media addiction, fragile narcissism and loneliness level. The sample of the study consists of 508 university students studying at universities in Istanbul. Data were collected from university students using the data collection tools“Socio-Demographic Data Form”,“Social Media Addiction Scale-Adult Form”,“Fragile Narcissism Scale”and“UCLA Loneliness Scale”. Analyzes were made using the SPSS 25 program. In this study, Independent Samples T-test, One-Way Analysis of Variance, Pearson Correlation Analysis and to analyze the prediction of the independent variable to the dependent variable Simple Linear Regression analysis were preferred. As a results of the research, fragile narcissism and loneliness predict social media addiction. Additively, men have higher level of loneliness, fragile narcissism and social media addiction than women. Plus, participants who are in a relationship report more social media addiction and virtual communication than others. Lastly, participants between the ages of 18-21 have higher scores of fragile narcissism and social media addiction and sub-dimensions.