Laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan diyabetik obez hastalarda cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi ve metabolik kontrol arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between surgical site infection and metabolic control in diabetic obese patients WHO treated with laparoscopic sleeve gastrectomy
  1. Tez No: 648787
  2. Yazar: BELGİN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ECE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Morbid obezite, cerrahi alan enfeksiyonu, diyabet, kilo kaybı, Morbid obesity, surgical site infection, diabetes, weight loss
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ameliyathane Hizmetleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) morbid obezite tedavisinde en sık uygulanan cerrahi yöntemdir. Morbid obezite ilişkili yandaş hastalıkların başında diyabet ve hipertansiyon gelir. Hastaların ılımlı düzeyde kilo kayıpları diyabet remisyonuna ciddi oranda katkı sağlar. Ancak diyabetik hastalarda yara iyileşmesi de olumsuz etkilenmiştir. Bu çalışmada diyabetik morbid obez hastalarda uygulanan LSG sonrası gelişen cerrahi alan enfeksiyonu ile preoperatif kan şekeri regülasyonu arasındaki ilişki irdelenecektir.Çalışma Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi kliniğinde morbid obezite tanısı ile opere edilen hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelenmek suretiyle gerçekleştirildi. 5 yıllık süre içinde ameliyat edilen hastaların demografik verileri, yandaş hastalıkları, açlık kan şekeri ve glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c) değerleri kaydedildi. Diyabetik hastalar HbA1c düzeyine göre cerrahi alan enfeksiyonu (CAE) gelişip gelişmemesine göre değerlendirildi. Çalışma süresince toplam 700 hastaya LSG uygulandı. Bu hastalardan 294'ü diyabetikti ve 63 hastada cerrahi alan enfeksiyonu gelişti. Yaş ortalaması 41.1±12.4 olan diyabetik 294 hastanın 196'sı kadın, 98'i erkek idi. Hastalar ortalama 4.2 yıl (2 – 11 yıl) önce diyabet tanısı almış ve antidiyabetik tedavi almakta idi. Toplam kohort, CAE gelişen ve gelişmeyen hastaların demografik verileri benzerdi. Tüm LSG uygulanan hastalar ile diyabetik hastalar arasında yaş, cinsiyet ve ameliyat öncesi dönemdeki vücut kitle indeksi arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. Hastaların Amerikan Anestezi Cemiyetinin (ASA) risk skorlaması değerlendirildiğinde ASA I grubunda hastanın diyabetik grupta olmadığı, dolayısıyla ASA II ve III hasta oranlarının diyabetik grupta daha yüksek olduğu görüldü. Diyabet dışındaki yandaş hastalıklar değerlendirildiğinde; diyabetik hastaların oluşturduğu grupta yandaş hastalık oranının kısmen daha yüksek olduğu tespit edildi. Fakat bu fark istatiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca her iki grupta ortalama 3,5 yıl takip edilen hastalarda birinci yıl takip sonucunda benzer oranda kilo kaybettikleri tespit edildi. HbA1c değeri % 7,0 altında olan hastalarda CAE gelişme insidansının istatiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. HbA1c değeri % 7,0 üzerinde her bir birim artış için CAE riskinde yaklaşık 2 kat artış ortaya çıktı. Sonuç olarak; LSG uygulanan hastalarda postoperatif dönemde en sık görülen komplikasyon CAE'dur. Ameliyat öncesi dönemdeki kan şekeri regülasyonu ile CAE arasında doğrudan bir ilişki söz konusudur. Bu nedenle her hasta preoperatif dönemde sıkı bir kan şekeri kontrolü sağlandıktan sonra cerrahiye alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) is the most common surgical method in treatment of morbid obesity. Diabetes and hypertension are the leading diseases associated with morbid obesity. Moderate weight loss of patients contributes significantly to diabetes remission. However, wound healing was also adversely affected in diabetic patients. In this study, the relationship between surgical field infection after LSG and preoperative blood sugar regulation applied to diabetic morbidly obese patients will be examined. The study was carried out by retrospectively examining the files of patients who were operated with the diagnosis of morbid obesity in Selcuk University Medical Faculty General Surgery Clinic. Demographic data, related diseases, fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin (HbA1c) values of patients who were operated on within 5 years were recorded. Diabetic patients were evaluated according to HbA1c level and whether surgical area infection (CAE) occurred or not. During the study, LSG is applied to a total of 700 patients. 294 of these patients were diabetic and surgical site infections occurred in 63 patients. Of the 294 diabetic patients with a mean age of 41.1±12.4, 196 were female and 98 were male. The patients were diagnosed with diabetes an average of 4.2 years (2 - 11 years) and were receiving antidiabetic treatment. Demographic data of patients with and without total cohort and CAE were similar. There was no significant difference statistically between age, gender and preoperative body mass index between all LSG-treated patients and diabetic patients. When the risk scoring of the American Anesthesia Society (ASA) of patients was evaluated, it was seen that; there was no ASA I patient in diabetic group but ASA II and III patient rate was higher in the diabetic group. When related diseases other than diabetes are evaluated; it was found that the rate of related diseases in the group of diabetic patients was partially higher. However, this difference was not statistically significant. In addition, the patients who were followed up for an average of 3.5 years in both groups lost a similar rate of weight in the first year of follow-up. Statistically, the incidence of CAE development was significantly lower in patients with an HbA1c value below 7%. When the HbA1c value is over 7%, a 2-fold increase in CAE risk occurred for each unit increase. As a result; in patients undergoing LSG, the most common complication in the postoperative period is CAE. There is a direct relationship between blood sugar regulation in the preoperative period and CAE. For this reason, each patient should be taken to surgery after a tight blood glucose control in the preoperative period.