Laparoskopik sleeve gastrektomi geçiren hastalarda postop metabolik ve antropometrik ölçümlerdeki değişiklikler
Changes in postoperative metabolic and anthropometric measurements in patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy
- Tez No: 875607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER PEKKOLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, laparoskopik sleeve gastrektomi, VKİ, diyabet, hipertansiyon, Obesity, laparoscopic sleeve gastrectomy, BMI, diabetes, hypertension
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan hastalarda postop 1.yılda metabolik ve antropometrik parametrelerdeki değişikliklerle beraber tip 2 diyabet (T2DM), prediyabet ve hipertansiyon remisyon oranlarını araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışma 1 Ocak 2015 ile 17 Ağustos 2023 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde obezite nedeniyle laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan 18-90 yaş arasında olan 132 hasta retrospektif olarak hastane bilgi sistemi ve hasta arşiv dosyaları incelenerek dahil edilmiştir. Yüz otuz iki hastadan birinci yıl takiplerine gelen 110 hastanın verilerine ulaşıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, boy, VKİ gibi demografik özellikleri ile hipertansiyon, tip 2 diyabet, hiperlipidemi gibi yandaş hastalıkları, ilaç kullanımları kaydedildi. HT, DM ve prediyabet açısından remisyon oranları analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 86'sı kadın (%78,2) ve 24'ü erkek (%21,8) olmak üzere 110 hasta dahil edildi. Ortalama yaş 34,5 (18-60) saptandı. Hastaların preop kilolarının ortalaması kadınlarda 117,00 ± 14,03 kg, erkeklerde 133,96 ± 14,57 kg; postop 1.yıl kilolarının ortalaması kadınlarda 73,44 ± 11,84 kg, erkeklerde 87,88 ± 10,78 kg olarak belirlenmiştir. Hastaların preop VKİ değerlerinin ortalaması kadınlarda 44,39 ± 5,25 kg/m2, erkeklerde 43,03 ± 3,72 kg/m2; postop 1.yıl VKİ değerlerinin ortalaması kadınlarda 27,89 ± 5,27 kg/m2, erkeklerde 28,26 ± 4,12 kg/m2 olarak belirlenmiştir. Operasyon öncesi hastaların %34,5'inde karaciğer boyutunda artış ve %51,8'inde hepatosteatoz saptanmıştır. Hastalarda postop 1.yıl diyabet remisyon oranı %84,6, prediyabet remisyon oranı %82,6 ve hipertansiyon remisyon oranı %42,1 olarak saptanmıştır. Hastaların postop 1.yıl trigliserit, total kolesterol, LDL-kolesterol değerlerinin preop değerlere göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Hastaların total kolesterol değerlerinin ortalaması preop 201,55 ± 51,36 mg/dL, postop 1.yılda 189,85 ± 45,05 mg/dL; trigliserit değerlerinin ortalaması preop 155,12 ± 93,73 mg/dL, postop 1.yılda 114,65 ± 51,82 mg/dL, LDL değerlerinin ortalaması preop 124,98 ± 44,28 iii mg/dL, postop 1.yılda 114,95 ± 37,05 mg/dL olarak belirlenmiştir. Hastaların postop 1.yıl HDL değerlerinin preop değerlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. HDL değerlerinin ortalaması preop 45,12 ± 10,37 mg/dL, postop 1.yılda 52,86 ± 12,07 mg/dL olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan obez hastalarda elde ettiğimiz istatiksel veriler detaylı bir şekilde incelendiğinde operasyon sonrası kilo kaybıyla beraber tip 2 diyabet (T2DM), prediyabet, hipertansiyon, dislipidemi gibi komorbiditelerin düzelmesi konusunda etkin bir uygulama olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the percentage of remission in type 2 diabetes (DM), prediabetes, and hypertension along with changes in postoperative metabolic and anthropometric parameters in patients undergoing laparoscopic sleeve gastrectomy. Method: In this study, records of 132 patients aged between 18-90, diagnosed with morbid obesity, who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy at the General Surgery Clinic of Dicle University Hospital between January 1, 2015, and August 17, 2023, were retrospectively reviewed from hospital information system and patient archive files. The data of 110 patients who attended the first-year follow-ups were analyzed. Demographic characteristics such as age, gender, weight, height, and body mass index (BMI) along with comorbid diseases like hypertension, type 2 diabetes, hyperlipidemia, and medication usage were recorded. Remission rates for hypertension, diabetes mellitus, and prediabetes were analyzed. Findings: A total of 110 patients, 86 of whom were female (78.2%) and 24 were male (21.8%), were included in the study. The mean age was determined as 34.5 (18- 60). The average preoperative weights of the patients were 117.00 ± 14,03 kg for females and 133.96 ± 14.57 kg for males. The average postoperative 1-year weights were 73.44 ± 11,84 kg for females and 87.88 ± 10.78 kg for males. The mean preoperative BMI values were 44.39 ± 5,25 kg/m2 for females and 43.03 ± 3.72 kg/m2 for males. The average postoperative 1-year BMI values were 27.89 ± 5,27 kg/m2 for females and 28.26 ± 4.12 kg/m2 for males. Preoperatively, liver size increased in 34.5% of patients, and hepatosteatosis was detected in 51.8% of patients.The postoperative 1-year remission rates were 42.1% for hypertension, 84.6% for diabetes, and 82.6% for prediabetes. v It was determined that the patients' triglyceride, total cholesterol, and LDL- cholesterol levels were lower at the first postoperative year compared to preoperative values. The average total cholesterol level was 201.55 ± 51.36 mg/dL preoperatively and 189.85 ± 45.05 mg/dL at the first postoperative year; the average triglyceride level was 155.12 ± 93.73 mg/dL preoperatively and 114.65 ± 51.82 mg/dL at the first postoperative year; the average LDL level was 124.98 ± 44.28 mg/dL preoperatively and 114.95 ± 37.05 mg/dL at the first postoperative year. It was also found that the patients' HDL levels were higher at the first postoperative year compared to preoperative values. The average HDL level was 45.12 ± 10.37 mg/dL preoperatively and 52.86 ± 12.07 mg/dL at the first postoperative year Conclusion: Upon detailed examination of the statistical data obtained in our study involving obese patients undergoing Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, we concluded that the procedure is effective in improving comorbidities such as type 2 diabetes (DM), hypertension, and dyslipidemia along with weight loss postoperatively.