The place of beauty in the community: Re-thinking Kant
Topluluk içinde güzel'in yeri: Kant'ı yeniden düşünmek
- Tez No: 648807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE EJDER JOHNSON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Estetik Deneyim, Güzel, Üst-Anlatı, Estetik, Topluluk, Ortak Duyu, Farklılık, Uyuşmazlık, Aesthetic Experience, Beauty, Meta-Narrative, Aesthetic, Community, Common Sense, Different, Dissensus
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışmada çağdaş sanat eseri karşısındaki estetik deneyimimizin, bugün için değişen koşullarını kavramsallaştırarak, tarihsel bir izlek çerçevesinde soruşturulması amaçlanmaktadır. Estetik deneyim kavramının kaynağını Kant'ın estetik teorisinin kavramları oluşturur. Kant'ın estetik teorisi içerisindeki güzel yargısı, hem öznelliği hem de nesnelliği içerisinde barındırmaktadır. Tarihsel izlek çerçevesinde, hareket noktasını Kant'tan alan bu öznellik-nesnellik ilişkisi, birey-toplum ilişkisi olarak da okunabilir. Bu okumayı birey-toplum ilişkisi çerçevesine yerleştiren ise Kant'ın ortak duyu kavramıdır. Kant'ın bu kavramı, 'ortak anlamayetisi' kavramından ayırması, estetik alanın, siyaset alanı üzerinden okunmasına olanak tanıyan topluluk kavramına yönelmemizi sağlamıştır. Bu çerçeveye paralel olarak, Lyotard ise Kant'ın yeniden okumasını, yüce duygusundan hareketle etik alan üzerinden gerçekleştirmiştir. Lyotard'ın bu yeniden okumasının çalışmamız açısından önemi, tarihsel olarak oluşturmaya çalıştığımız izlekte, meta–narrative kavramıyla bir kırılma gerçekleştirmesinden kaynaklanır. Bugün için çağdaş sanat eseri karşısındaki estetik deneyimimizin genişlemesini sağlayan, sanat-siyaset bir aradalığını vurgulayan Ranciére olmuştur. Topluluk içinde birer politik özneler olmamız, birey-toplum ilişkisini bir uzlaşıya dayandırmaktan ziyade, uyumsuza dayandırır. Sanatı uyaran olarak düşündüğümüz zaman, sözü edilen, birlikte ama ayrı topluluk fikri, Kant'tan çıkarmaya çalıştığımız topluluk fikri ile anlamlı hale gelmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is aimed to inquire into the changing conditions of our aesthetic experience in the face of contemporary art within the framework of a historical path. Kant's aesthetic theory is the source of the concept of aesthetic experience. Kant's aesthetic theory includes the judgement of beauty as well as subjectivity and objectivity. In the context of the historical path, this subjectivity-objectivity relationship, which originates from Kant, can also be read as an individual-society relationship. It is Kant's concept of common sense that places this reading within the framework of the individual-society relationship. Kant's parting of this concept from the 'common understanding' has enabled us to turn to the concept of 'community', which allows for the aesthetic field to be read through the field of politics. In parallel to this, Lyotard carried out a re-reading of Kant in the ethical field based on the feeling of the sublime. The significance of this reading of Lyotard for our thesis arises from the fact that it implements a split in the course we tried to create historically by way of the concept of meta-narrative. Next, Rancière emphasized the co-existence of art and politics, which enabled the expansion of our aesthetic experience of contemporary art. As political subjects, the individual-society relationship is based on dissensus rather than a consensus. When we consider art as a stimulus, Rancière's idea of the community as being together but apart becomes meaningful through the idea of the community we are trying to extract from Kant.