Bir tekstil işletmesinde ön işlem terbiye fabrikasında haşıl sökme biriminde yalın üretim vaka incelemesi
Lean production case study in the textile removal unit in a textile factory
  1. Tez No: 648814
  2. Yazar: BURCU YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ GÜNALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, Yalın üretim, Tekstil, İsraf, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, Total quality management, Lean production, Textile, Waste, Life Cycle Assessment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde; tekstil fabrikasında bulunan ön işlem bölümünün haşıl sökme ünitesinde yalın üretim vaka çalışması incelendi. Toplam kalite yönetim sistemlerinden biri olan yalın üretim yaklaşımı, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesinde bulunan entegre tekstil fabrikasında yüksek seviyede müşteri talebine uyum sağlamak amacıyla haşıl sökme ünitesinde uygulanmış ve çevresel etkileri değerlendirilmiştir. Ülkemizde üretilen pamuklu ev tekstili ürünlerinin ön muamelesi haşıl sökme işlemi ile başlar. Bu süreçte uygulanan yalın üretim yaklaşımının ekolojik etkilerini değerlendirmek amacıyla Yaşam Döngüsü Analizi yapılmış ve literatüre katkı sağlanmıştır. Sıfır tampon stokuna dayanarak, müşteri tarafından talep edilen ürünün işgücü, malzeme ve araç israfı olmadan üretilmesi ve stokları ve bekleme sürelerini azaltarak müşterilere minimum maliyetle ürün sunulması hedeflenmektedir. Bu amaçla, Toplam kalite yönetimi, Yalın üretim, Tekstil, İsraf, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi gibi anahtar kelimeler tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis; lean production case study was investigated in desizing unit of pretreatment section where is in textile factory. The lean manufacturing approach, which is one of the total quality management systems, was applied in the desizing unit in order to adapt to request of high level customer demands in the integrated textile factory located in Lüleburgaz district of Kırklareli province and its environmental effects were evaluated. Pretreatment of cotton home textile products produced in our country begins with the desizing process. In order to evaluate the ecological effects of the lean manufacturing approach applied in this process, Life Cycle Analysis was conducted and a contribution was made to the literature. Based on the zero buffer stock, it is aimed to produce the product requested by the customer without wasting labor, materials and tools and to offer products to the customers at minimum cost by reducing stocks and waiting times. For this purpose, keywords such as Total quality management, Lean production, Textile, Waste, Life Cycle Assessment have been defined.