The notion of sound art and sound installation in the context of Cevdek Erek's Oeuvre
Cevdet Erek'in eserlerinde ses sanatı ve ses enstalasyonu kavramları
- Tez No: 648815
- Danışmanlar: PROF. DR. MARCUS GRAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: enstalasyon sanatı, ses enstalasyonu, kavramsal sanat, mekan, çağdaş sanat, Cevdet Erek, installation art, sound installation art, conceptual art, space, contemporary art, Cevdet Erek
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma ile enstalasyon sanatı ve özelinde ses enstalasyon sanatı incelenerek, günümüzün bu sanattaki önemli temsilcilerinden olan Cevdet Erek'in geniş bir portresi sunulmuştur. Bu tez çalışması boyunca“neden enstalasyon sanatı günümüzdeki yoğun ilgisine kavuştu”sorusunun cevabı,“nasıl”sorusu üzerinden tarihi sürecin analizi yapılarak bulunmaya çalışılmıştır. Bu anlamda, karşımıza yeni teknolojik imkanlar, kavramsal sanatın ortaya çıkışı ve mekanın kullanılabilecek bir materyal olması özelliği ile birlikte, sanatçılara yepyeni imkanlar vadetmesi, neden sorusunun cevabı olarak karşımıza çıkmaktadır. Mekan, çağdaş sanat için taze bir kan, yepyeni bir boyut gibi görülmüştür. Enstalasyon ve Ses enstalasyonuna, toplumu, şehirleri, çevreyi değiştiren teknolojik imkanlar, mekanı“verili”olmaktan çıkartıp, yaratılan ve manipüle edilebilen hale getirmesinin ürünüdür diyebiliriz. Bu anlamda, kapsayıcı ve çokça çeşit düşünceyi içinde barındırabilen bir sanat biçimidir. İşte Cevdet Erek'in hayatı, çalışmaları ve daha düşünsel, içsel dünyası bize bir enstalasyon sanatı temsilcisinin doğrudan kimliğini uyumlu bir şekilde yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, first the art of installation and especially the sound installation art are examined, and then a broad portrait of Cevdet Erek, as one of the important representatives of this art in our day, is provided. Throughout the thesis, the question:“why the art of installation attained its intensive level of interest in our day?”is tried to be answered through analysis of its historical process over the question“how”. In this sense, new technological opportunities, emergence of conceptual art, and space coming out to be a type of material usable in artworks, and its promising brand new opportunities to artists are appearing as several different façades of an answer to that question. It seems as if the space is a fresh blood and a brand new dimension for contemporary art. Installation and sound installation may be said to be the product of new technological opportunities changing the community, cities and environment in general converting and transforming the space from“an input”to a creatable and manipulable item of arts. Thus, it is a comprehensive and inclusive type of art which may host and contain a great many types of ideas. So, the life, works and intellectual and internal world of Cevdet Erek may be said to harmoniously reflect the direct identity of an installation art representative to us.