Obsesif kompulsif belirtilerin, ilişki ve iş doyumu ile ilişkisinin incelenmesi
The relation between obsessive compulsive symptoms and relationship and job satisfaction
  1. Tez No: 648820
  2. Yazar: BÜŞRA ASLAN İDİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEMEL ALPER KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif, iş doyumu, ilişki doyumu, Obsessive compulsive, job satisfaction, relationship satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada obsesif kompulsif belirtilerin, ilişki ve iş doyumu ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca demografik değişkenlere göre obsesif kompulsif belirtilerin, ilişki ve iş doyumunun farklılık gösterip göstermediği incelenecektir. Bu araştırmayla birlikte literatürde yer alan bulgulara yeni bulgular eklenerek, elde edilen sonuçların tartışılmasıyla ileride yapılacak araştırmalara katkı sağlanması planlanmaktadır. Çalışmanın evrenini Kocaeli ili Gebze Barış Mahallesinde yaşayan bireyler oluştururken, örneklemi ise belirtilen yerde yaşayan ve maaş karşılığı çalışan 380 birey oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada Sosyodemografik Bilgi Formu, Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi, İlişki Doyumu Ölçeği ile Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 21 paket programı kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilerin kontrolü sağlanarak uç değerler temizlenecektir. Normallik testi sonucunda verilerin normal dağıldığı belirlenmiş, normal dağılımda yer alan Parametrik Testlerden olan“t testi ve Tek Yönlü Anova”testi kullanılmıştır. Obsesif kompulsif belirtilerin, ilişki ve iş doyumuyla ilişkisinin incelenmesi için de korelasyon analizi kullanılacaktır. Araştırma sonucunda OKB ile iç ile dış kaynaklı doyum ve iş doyumu arasında anlamsız bir ilişki belirlenirken, OKB ile ilişki doyumu arasında da anlamsız bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Son olarak ilişki doyumu ile iç, dış kaynaklı doyum ve iş doyumu arasında pozitif yönde korelasyon bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
İn this study, it is aimed to search the relation between obsessive compulsive symptoms and job satisfaction and relationship.In addition, it will be examined that whether obsessive-compulsive symptoms differ on relationship and job satisfaction or not according to the demographic variables. With this research new findings will be added to the findings in the literature before and it is planned to contribute to the future researches by discussing the obtained results. While the population of the study consisted of the members who living in Barış district in Kocaeli , the sample of the study consisted of 380 individuals who living there and get paid salary. In this study, sociodemographic information form, maudly obsessive compulsive question list, relationship satisfaction scale and minnesota job satisfaction scale are used as data collection tools. Spss ( statistical package forth the social science) 21 program was used for statistical analysis of the data collected from the participants. The data obtained from the participants will be controlled and the extreme values will be cleared. As a results of the normality test, it was determined that the data was distrubited normally, and 'T' test and One way Anova test which take part in normal distribition of parametric tests were applied. Correlation analysis will be used to investigate the relation between obsessive compulsive symptoms and relationship and job satisfaction. As a results of the research, while determined a meaningless relationship between inner and outer satisfaction and job satisfaction. It was also found that there is a meaningless relation between okb and relationship satisfaction. Finally, there is a positive correlation between relationship satisfaction and inner, outer satisfaction and job satisfaction.