Preoperatif rektum kanseri evrelemede difüzyon ağırlıklı MR ADC ve pet-BT suv değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of diffusion weighted MRİ ADC and pet-CT suv values in stage of preoperative rectum cancer
  1. Tez No: 648841
  2. Yazar: TUĞBA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAN CİMİLLİ, UZMAN MEHMET ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rektum ca, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Pozitron Emisyon Tomografi, Rectum ca, Magnetic Resonanca Imaging, Positron Emission Tomography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Kolorektal kanserler tüm kanserler içinde en sık görülen 3. kanser grubu olup, kansere bağlı ölümlerde erkeklerde 2. kadınlarda 3. sıradadır . Tüm kolorektal kanserlerin ise % 30'unu rektum kanserleri oluşturmaktadır. Rektal kanserlerin preoperatif lokal evrelemesinde difüzyon ağırlıklı Manyetik Rezonans Görüntüleme(DA-MRG) kullanılan kesitsel görüntüleme yöntemlerinden biridir. 18-F FDG PET-BT çalışmaları ise onkolojik uygulamalarda tanı, evreleme , yeniden evreleme ve tedavi cevabını değerlendirmek amacıyla yaygın olarak kullanilmaktadir. Bu çalışmada biyopsi sonucu rektum kanseri tanısı alan hastaların preoperatif DA-MRG ADC değerleriyle PET-BT SUV değerlerini karşılaştırmak ve birbirlerine olan üstünlüklerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Histopatolojik olarak rektum kanseri tanısı almış 45 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların cerrahi ve kemoradyoterapi öncesi çekilmiş difüzyon ağırlıklı sekanslar içeren MRG ve PET-BT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi.Her tümörün ADC ve SUV değerleri ölçüldü.ADC ve SUV değerleri istatistiksel analizlerle birbiriyle karşılaştırıldı. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen 45 rektum kanserli hastanın ADC değerleriyle SUV değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır. (r=_0,34 p=0,827) Erkek ve kadın hastaların ADC ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p=0,094).Erkek ve kadın hastaların SUV ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir(p=0,944). Difüzyon kısıtlaması – ve difüzyon kısıtlaması + hastaların SUV ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir(p=0,941). Sonuç: Çalışmamızda ADC ve SUV değerleri arasında anlamlı korelasyon bulamadık. Bununla birlikte rektum kanseri preoperatif evrelemesinde DA-MRG ve PET-BT nin birlikte kullanımının daha doğru sonuç vereceği kanısına vardık. Olgu sayılarının arttırıldığı daha kapsamlı çalışmaların daha anlamlı sonuç verebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Colorectal cancers are the third most common cancer group among all cancers ,and the second among males and the third amog females in cancer related deaths. .Rectal cancers constitute 30% of all colorectal cancers.Diffusion-Weighted Magnetic Resonance İmaging(DA-MRI) is one of the cross-sectional imaging methods used in preoperative local staging of rectal cancers. 18-F FDG PET-CT studies are widely used in oncological applications to evaluate diagnosis, staging, restaging and treatment response. In this study, it was aimed to compare the preoperative DA-MRI ADC values and PET-CT SUV values of patients diagnosed with rectal cancer as a result of biopsy and to investigate their superiority to each other. Materials and Methods: 45 patients with histopathologically diagnosed rectal cancer were included in the study. MRI and PET-CT images containing diffusion-weighted sequences taken before surgery and chemoradiotherapy were retrospectively evaluated. ADC and SUV values of each tumor were measured. ADC and SUV values were statistically analyzed. Compared to each other. Results: There was no statistically significant correlation between ADC values and SUV values of 45 rectal cancer patients included in the study (r = _0.34 p = 0.827).No statistically significant difference was observed between the ADC averages of male and female patients. No statistically significant difference was observed between the SUV averages of the male and female patients (p = 0.944).No statistically significant difference was observed between the SUV averages of the diffusion restriction – and diffusion restriction+ patients (p = 0.941) . Conclusion: We could not find a significant correlation between ADC and SUV values in our study. However, we concluded that the combined use of DA-MRI and PET-CT in the preoperative staging of rectum cancer would yield more accurate results. We think that more comprehensive studies with increased number of cases may yield more meaningful results