Koro çalışmalarının ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin müzikal performans kaygılarına olan etkisi
The effect of choral studies on the musical performance anxiety of 4th grade primary school students
- Tez No: 648975
- Danışmanlar: DOÇ. EZGİ SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Koro, Müzikal Performans Kaygısı, Öğrenci, Choir, Musical Performance Anxiety, Student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, koro çalışmalarının ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin müzikal performans kaygılarına olan etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada, betimsel ve tanımlayıcı araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini ise koro eğitimi alan İstanbul Bilfen Florya İlkokulu, Bilfen Halkalı İlkokulu ve Ortaokulu, Basın Ekspres Vatan Okulları'nda 4. sınıfta öğrenim gören 197 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri, araştırmanın amacına yönelik olarak araştırmacı tarafından“Kişisel Bilgi Formu”ve“Müzikal Performans Kaygısına Yönelik Bilgi Formu”oluşturularak veriler toplanmış ve analizi yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizleri SPSS (Statistical PackagefortheSocialSciences) 21.0 programında yapılmıştır. Yüzde, frekans, Min., Max., ortalama ve standart sapma, ki kare ve Student-t testi, Pearson korelasyon testi ile çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların 91 (%46.2)'i kız öğrenci, 106 (%53.8)'sı erkek öğrencidir. Öğrencilerden 26 (%13.2)'sı 1 yıl, 39 (%19.8)'u 2 yıl, 45 (%22.8)'i 3 yıl ve 87 (%44.2)'si 4 yıl ve üzeri süredir koro eğitimi almıştır. Öğrencilerin koro çalışmaları için harcadığı günlük süre 1.33±0.58 saattir (min=1 saat, max=4 saat). Müzikal Performans Kaygısına Yönelik Bilgi Formundaki sorulara verilen cevaplara bakıldığında, katılımcıların yüksek müzik performans kaygısına sahip olmadıkları söylenebilir. Katılımcıların tanıtıcı özellikleri ile müzik performans kaygı anket formundan aldıkları puanlar karşılaştırıldığında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir (p>0.05). Koroya günlük harcanan süre ile koro eğitimi alma süresi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r=0.155, p=0.030). Koroya harcanan süre ve koro eğitimi alma süresi değişkenleri ile Müzikal Performans Kaygı puanı üzerindeki etkisine yönelik regresyon modeli anlamlı bir ilişki vermektedir (R=.584, R2=.341, p=0.01). Sonuç olarak, koro çalışmalarının ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin müzikal performans kaygılarını etkilediğini söyleyebiliriz. Katılımcıların koro eğitimi alma süresi arttıkça koroya günlük harcanan süre de artmaktadır. Katılımcı öğrencilerden, koro eğitimi alma süresi fazla olan öğrencilerin günlük koro için harcadıkları sürenin de fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
This research aimed to investigate the effect of choral studies on musical performance anxiety of 4th grade elementary school students. In the research, descriptive and descriptive research method and relational screening model were used. The sample of the study consists of 197 students studying in Istanbul BilfenFlorya Primary School, BilfenHalkalı Primary School and Middle School, Basın Express Vatan Schools, who received choral education. The data of the study were collected and analyzed by the author for the purpose of the research by creating a“Personal Information Form”and“Musical Performance Anxiety Information Form”. Analyzes of the data obtained were made in SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 21.0 program. Percentage, frequency, Min., Max., Mean and standard deviation, chi-square and Student-t test, Pearson correlation test and multiple regression analysis were used. 91 (46.2%) of the participants are female students, 106 (53.8%) are male students. 26 (13.2%) of the students have received choral education for 1 year, 39 (19.8%) for 2 years, 45 (22.8%) for 3 years and 87 (44.2%) for 4 years or more. The daily time spent by students for choral work is 1.33 ± 0.58 hours (min=1 hour, max=4 hours). Looking at the answers given to the questions in the Information Form for Musical Performance Anxiety, it can be said that the participants do not have high musical performance anxiety. No significant relationship was found when the participants' characteristics and the scores they got from the music performance anxiety questionnaire were compared (p>0.05). A positive correlation was found between the time spent on the choir and the choir training period (r=0.155, p=0.030). Regression model for the effect on the Musical Performance Anxiety score with the time spent on choir and choir training time variables gives a significant relationship (R=.584, R2=.341, p=0.01). As a result, we can say that choral studies affect the musical performance anxiety of 4th grade primary school students. As the time for participants to take choral training increases, the time spent on the choir also increases. We can say that the time spent by the participating students for the choir training is too high for the students who chose to study daily.