Nurettin Topçu'da milli mektep fikri
National school i̇dea of Nurettin Topçu
  1. Tez No: 555814
  2. Yazar: BATTAL SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Milli, Mektep, Eğitim, National, School, Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Nurettin Topçu, Türk maarif tarihini ve kendi dönemindeki maarif politikalarını kendine özgü eleştirel bakış açısıyla değerlendirerek genelde eğitime özelde ise din eğitimine önemli katkı sağlamıştır. Topçu'ya göre 17. yüzyıldan itibaren medreselerden felsefenin çıkarılması ve içtihat kapısının kapatılması sonucu maarifte sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Tanzimat'tan itibaren çözümü Batıda arayan anlayış, İkinci Meşrutiyet döneminde de devam etmiştir. Topçu, maarifte yaşanan tartışmalara bizzat katılmasa da ortaya koyduğu fikirler ile maarife ışık tutmuştur. Ulus devlet anlayışının hâkim olduğu siyasi düşünce maarifi de etkilemiştir.“Eğitim milli mi, dini mi, kozmopolit mi olmalı?”tartışmaları kapsamında Topçu'nun durduğu yer tespit edilmeye çalışılmıştır. O, maarifin milli olmasını savunmuş olup sorunların çözümünü 'Milli Mektep'te bulmuştur. Ancak Topçu'nun millilik anlayışı Ziya Gökalp gibi milli eğitim anlayışını benimseyen düşünürlerden farklıdır. Yani ulus milliyetçiliğini değil, Anadolu milliyetçiliğini savunmuştur. Bu anlayıştan hareketle Topçu'nun maarife reçete olarak sunduğu milli mektep, mimarisinden felsefesine kadar özgündür. Ona göre zamanında medrese milli mektepti. Lakin mektep, milletin manevi ve toplumsal gelişiminin gerisinde kalarak millilik vasfını yitirmiştir. Tekrardan milli mektebin kurulabilmesi için maarif camiası içerisinde hakikat aşkına sahip muallimlerin çoğaltılması zaruridir. Milli mektebin amacı talebeye her şeyi öğretmek değil faziletli insan yetiştirmektir. Görevi ise talebeye haz peşinde koşmayı değil, çileyle, aşkla yaşamayı öğretmektir. Topçu, yabancı ve özel okulları ise milli mektebi yıkan unsurlar olarak görmüştür. Topçu, milli mektep fikri ile gerek eğitim düşüncesine gerek din eğitimine amaç, içerik ve metot olarak da ciddi katkıda bulunmuştur. Ortaya koyduğu fikirlerin zamanını aşarak günümüz maarif sorunlarına da çare olacak nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topçu has made a significant contribution to the education of the religion and education in general, by evaluating the history of Turkish education and the educational policies in his period with his own critical perspective. According to Topçu, from the 17th century onwards, problems emerged as a result of the removal of philosophy from the madrasahs and the closure of the case-law. Since the Tanzimat, the understanding that sought the solution in the West continued in II. Constitutional period. Although he did not personally participate in the discussions in education, Topçu shed light on his ideas. The political thought dominated by the nation-state concept also influenced education. Within the scope of all discussions should education be national, religious or cosmopolitan? He advocated the nationalization of education and found solutions to the problems in“National School.”However, Topçu's understanding of nationality is different from the thinkers who have adopted the understanding of national education like Ziya Gökalp. In other words, he defended the nationalism of Anatolion, not the nationalism of nation. Based on this understanding, the national school, which Topçu provided as a prescription for the school, is unique from its architecture to its philosophy. According to him, the madrasa was the national school. However, the school lagged behind the moral and social development of the nation and lost its nationality. In order for the national school to be established again, it is essential to increase the number of teachers who have a love of truth within the educational community. The aim of the national school is not to teach everything to the students but to educate people with virtue. Its task is not to pursue the pleasure of the students, but to teach them to live by means of suffering and love. Topçu saw the foreign and private schools as the elements of destruction of national school. With the idea of national school, Topçu has also contributed to education and religious education as a goal, content and method. It has been seen that his ideas have overcome his time and he will be able to solve the problems of today's education.