İMKB'de halka ilk arzdan sonra hisse senetlerinin performanslarının ölçümü ve düşük fiyatlandırmayla ilgili yaklaşımların firmalar ve bunlara aracılık eden kurumlar açısından değerlendirilmesi
Measurement of performance after initial public offerings on ISE and evaluation of aproaches concerning underpricing from the perspectives of firms and investment bankers
- Tez No: 64912
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL CANBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halka İlk Arz, Halka İlk Arzda Hisse Senetlerinin Performansları, Düşük Fiyatlandırma, Halka Açılma, Initial Public Offering (IPO), Performance of IPO's, Underpricing of IPO's, Going Public
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
ÖZET İMKB'DE HALKA İLK ARZDAN SONRA HİSSE SENETLERİNİN PERFORMANSLARININ ÖLÇÜMÜ VE DÜŞÜK FİYATLANDIRMAYLA İLGİLİ YAKLAŞIMLARIN FİRMALAR VE BUNLARA ARACILIK EDEN KURUMLAR AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Hatice Gereklioğlu DÜZAKIN Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman :Prof.Dr.Serpil CANBAŞ Kasım 1998, 223 sayfa Ülkemizde özellikle 1990'lı yıllar Türk sermaye piyasası açısından önemli gelişmelerin gözlemlendiği yıllar olmuştur. Bu yıllarda hem finansal araç çeşidinde artış olmuş hem de şahıs ya da aile şirketi unvanını taşıyan şirketler finansman ihtiyaçlarını hisse senetlerini halka arz ederek karşılamaya başlamışlardır. Bu çalışmada Türkiye'de hisse senetlerinin halka arz edilmesinin nedenleri, halka arz prosedürü, halka arza aracılık yöntemleri açıklanmış, halka açılmada dünya uygulamaları Türkiye ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve halka açılmada Türk şirketlerinin eğilimleri saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin (1994-1997 yıllan) halka ilk arzdan sonraki performansları değerlendirilerek Türkiye'de düşük fiyatlama olgusunun varolup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Öte yandan bu çalışmada Türkiye'de hisse senetleri borsada işlem gören firmalar ile bunlara aracılık eden aracı kurumların, hisse senetlerinin halka ilk arzında düşük fiyatlandırılması ile ilgili hipotezlere yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi amacıyla anket çalışması yapılmış, sonuçlardan genel eğilimler çıkarılmış ve öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASURAMENT OF PERFORMANCE AFTER INITIAL PUBLIC OFFERINGS ON ISE AND EVALUATION OF APROACHES CONCERNING UNDERPRICING FROM THE PERSPECTIVES OF FIRMS AND INVESTMENT BANKERS Hatice Gereklioğlu DÜZAKIN Ph.D.Thesis, Business Department Supervisor: Prof.Dr.Serpil CANBAŞ November 1998, 223 pages In Turkey, 1990's have been a period during which remarkable developments took place in the capital markets. During this period the variety of the financial instruments have increased and family partnership began to finance their concerns by going public. The purpose of this study to measure the performance of firms after initial public offerings and to evaluate approaches concerning underpricing from the perspective of both the firm itself and the investment bankers. The study first provided the reasons for going public in Turkey, procedures for going public. Also the types of underwriting are explained and practises of several countries about going public compared with Turkish practises. Furthermore the tendency of Turkish firms about going public are determined. Moreover, the performance of initial public offerings of firms on İSE (İstanbul Stock Exchange) between 1994 and 1997 are evaluated to determine whether underpricing exists or not. Hence the Turkish firms whose shares are traded at the market and the investment bankers of these firms are surveyed in order to evaluate their opinions about underpricing. The preferences of both the firm and investment banking institutions about underpricing is explained. Based on the findings recommendations made concerning underpricing.