The adjustment of security prices to the release of stock dividend/rights offering information
Bedelli / bedelsiz sermaye arttırımının hisse senedi fiyatları üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 9751
  2. Yazar: BEGÜM ÇADIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: semi strong form market efficiency, average abnormal returns, cumulative average abnormal returns, event date
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Bedelli s Bedelsiz Sermaye Arttırmanın Hisse Senedi Fiyatları Üzerindeki Etkisi BEGÜM ÇADIRCI Yüksek Lisans Tezi, işletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. KURŞAT AYDGGAN Temmuz 1990, 73 sayfa Bu çalışma bedelli / bedelsiz sermaye artı rım haberlerinin 1986-1989 dönemi içinde Birinci Pazarda işlem gören hisse senetlerinin fiyatları üzerindeki etkisini pazar modeli çerçevesinde incelemiştir. Pazardaki fiyatların ayarlanma hızı ve yönü hata terimi analizi ile ölçülmüştür. Haftalık hisse senedi getirileri ile pazar getirişi kullanılarak doğrusal regrasyon yapılmış, artırım günü etrafındaki ortalama ve kümülatif hata terimleri hesaplanmıştır. Regrasyon modeli ve beta katsayıları anlamlı bulunmuştur. Sonuçlar, pazardaki fiyatların artırım haberlerine yavaş ayarlandığını ve arttırım gününden sonra da pozitif kümülatif hata terimleri olduğunu göstermiştir. Bu, yarı kuvvetli pazar etkinliğinin olmadığını ve normalin üstünde kazançlar sağlanabileceğini göster mek t edi r. Anahtar Kel ime ler; Yarı kuvvetli etkinlik, ortalama hata terimi, kümülatif hata terimi, artırım günü. ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Adjustment of Security Prices To The Release of Stock Dividend/Rights Offering Information BEGÜM ÇADIRCI MBA in MANAGEMENT Supervisor: Assoc. Prof. KüRŞAT AYDöGAN July 1990, 73 pages This study investigates market adjustment to the release of stock dividend/rights offering information for the stocks listed in IMKB First market for the period 1986-1989. The adjustment of security prices is analyzed in the context of a market model which takes market related factors into account. Direction and speed of adjustment are measured through residual analysis. Weekly security returns are regressed against returns in the market to find average and cumulative residuals around the event date. The regression model and beta coefficients are found to be significant. The results indicate that the adjustment process is slow and positive cumulative average abnormal returns are observed after the event date. This leads to the rejection of market efficiency in semi strong sense and possibility of an above normal profit.