İskontolu nakit akışı yöntemine göre firma değerinin tespiti
Determination of company value using the discounted cash flow method
- Tez No: 649141
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİT YÜKSEL KAYGUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Firma Değerlemesi, İskontolu Nakit Akış Yöntemi, Otomotiv Sektörü, Firm Valuation, Discounted Cash Flow Method, Automotive Sector
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Tez çalışmamızda, BIST otomotiv sektöründe bulunan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. üzerinde, en yaygın kullanılan yöntemlerden biri olan İskontolu Nakit Akışı Yöntemi ile değerleme yapılmıştır. Literatürde İndirgenmiş Nakit Akışı Yöntemi olarak da bilinen yönteme göre değerleme yapılırken; Standart Firma Değeri Modeli, Düzeltilmiş Firma Değeri Modeli ve Özsermaye Değeri Modeli olmak üzere üç modele göre değerleme yapılmıştır. Yöntemin varsayımları, değerleme uzmanının subjektif kararına bağlı olmasından dolayı herkes tarafından kullanılması hayli zorluklar içermektedir. Bu zorluğu azaltabilmek adına, yöntemde satışların geleceğe yönelik tahminlerinin yapılabilmesi için, Excel Programının geliştirmiş olduğu Tahmin.ETS ve Tahmin.ETS.Gvnaral formüllerini kullanarak geleceğe yönelik varsayımlardan yararlanılmıştır. Böylece her üç modele göre İyimser Senaryo, Normal Senaryo ve Kötümser Senaryo olmak üzere üç farklı değer ortaya konulmuştur. Çalışmanın amacı, yöntemin uygulanabilirliğini kolaylaştırmak ve otomotiv sektöründe bulunan işletmeler üzerinde uygulanabilirliğini test etmektir. Çalışmadan elde edilen sonuç, yalnız Kötümser Senaryoya göre Düzeltilmiş Firma Değeri Modeli ile elde edilen değerin Piyasa Değeri olarak kabul edilen borsa performansına karşılık geldiği ve diğer tüm değerlerin Piyasa Değerinin üstünde değer aldığı görülmüştür. Buradan hareketle iki çıkarımda bulunmak mümkün görünmektedir. İlki, eğer Piyasa Değeri şirketin Gerçek Değeri olarak kabul edilirse, sadece Kötümser Senaryoya göre Düzeltilmiş Firma Değeri Modeline göre gerçeğe en yakın sonucun elde edildiği söylenebilir. İkincisi ise, eğer Piyasa Değerinin, şirketin Gerçek Değerini doğru yansıtmadığını ve bunun yerine şirketin Gerçek Değerini modellere göre hesaplanan sonuçların doğru yansıttığı kabul edilirse, bulduğumuz dokuz firma değerinden sekizi firmanın Gerçek Değerinin Piyasa Değerinin üstünde olduğu ve piyasanın şirketi daha düşük değerlendirdiği sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In his thesis, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. Valuation has been made with Discounted Cash Flow Method, one of the most widely used methods. While making a valuation according to the method known as the Discounted Cash Flow Method in the literature; Valuation has been made according to three models: Standard Firm Value Model, Adjusted Firm Value Model and Equity Value Model. The assumptions of the method are very difficult to be used by everyone, as they depend on the subjective judgment of the appraiser. In order to reduce this difficulty, in order to make future predictions of sales in the method, assumptions for the future were used by using Forecast.ETS and Forecast.ETS.Confint formulas developed by Excel Program. Thus, three different values are presented according to all three models: Optimistic Scenario, Normal Scenario and Pessimistic Scenario. The purpose of the study is to facilitate the applicability of the method and test its applicability on businesses in the automotive industry. The result obtained from the study was Adjusted only according to the Pessimistic Scenario, it was seen that the value obtained by the Firm Value Model corresponds to the stock market performance, which is accepted as Market Value, and all other values are valued above the Market Value. The first, if Market Value is accepted as the Real Value of the company, it can be said that the closest to the true result is obtained only with the Firm Value Model Adjusted according to the Pessimistic Scenario. Second, if it is assumed that the Market Value does not accurately reflect the Real Value of the company and instead correctly reflects the Real Value of the company by the results calculated according to the models, we can say that eight of the nine firm values we find are above the Market Value of the firm and the market places a lower value on the company.