İmalat kaynaklarının planlanması ve bir sanayi işletmesinde uygulama
Manufacturing resources planning and it's application in an industrial company
  1. Tez No: 64917
  2. Yazar: SUHAT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: MRP, MRP n, Production, Production Planning, Resources Management
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
ÖZET İMALAT KAYNAK PLANLAMASI VE BÎR SANAYİ İŞLETMESİNDE UYGULAMA Suhat KORKMAZ Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr.Hüseyin ÖZGEN Eylül 1998, 221 Sayfa Üretim, dünyadaki zenginliklerin temel kaynağı olarak nitelendirilmek- tedir. Fakat bu işlemin kontrolü oldukça zordur. Bugünün rekabetçi piyasa ortamında işletmeler imalat maliyetlerini en düşük seviyeye indirmek ve müşterilere istenilen ürünü zamanında teslim edebilmek için, imalatları kontrol edebilmek amacıyla ciddi bir üretim politikası takip etmek zorundadırlar. Son onbeş yılda bu problemi çözmeye yönelik pek çok üretim sistemleri ve metodları geliştirilmiştir. Bu alanda dünyada en yaygın olarak kullanılan metodlardan biri de imalatı her aşamada, her işlem düzeyinde kontrol altında tutan ve bu amaçla planlar yapabilen“ İmalat Kaynak Planlaması”sistemidir. Bu çalışmada İKP sisteminin tanımı, hedefi ve uygulamaları anlatılmış, imalat ve imalatla ilgili sistemler açıklanmak suretiyle İKP ve MİP sistemlerinin, birbiriyle olan ilgisi ve aralarındaki farklar açıklanmıştır. Daha sonra araştırma İKP 'nin Türk metal imalat sektöründeki uygulama imkan ve unsurları üzerinde yoğunlaşmıştır. Bir demir çelik fabrikasında iki yıllık süreyi kapsayan uygulamalı bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Başardı bir İKP uygulaması için gerekli unsurlar incelenmiş ve bu konudaki öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : İKP, MİP, İmalat imalat Planlama, Kaynak Yönetimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MANUFACTURING RESOURCES PLANNING AND IT'S APPLICATION IN AN INDUSTRIAL COMPANY Suhat KORKMAZ Ph.D.Thesis, Business Department Supervisor : Prof.Dr.Hüseyin ÖZGEN September 1998, 221 pages Manufacturing has been described as the primary source of all wealth in the world. But it has become a very difficult process to control. In today's competitive marketing conditions, companies must follow a serious manufacturing policy to control production flow, to minimize the production costs and to supply their customers' orders on the due dates. In order to solve this problem a lot of manufacturing systems were developed in last fifteen years.One of the world widely used methods on this field is“Manufacturing Resources Planning ”which keeps manufacturing under control in every phase and operation level, and can make planning for these purposes. In this study;the definition of MRP II system, its purpose and application is described and it is tried to show the relation between MRP and MRP II, describing the knowledge of manufacturing and also various systems related to manufacturing.Then the study is focused on the applicability and implementation of MRP II system at metal nianufacturing sectors under Türkiye conditions. The research is consisted of a field study in an iron and steel company.The research took two years time in the field study.The considerations and recommendations for a successful MRP JI implementation are outlined. *