Emine Işınsu'nun 'Çiçekler Büyür' adlı romanı ile Orhan Pamuk'un 'Cevdet Bey ve Oğulları' romanının dilbilimsel açıdan mukayese edilmesi
The linguistic comparison of two novel which are 'Çiçekler Büyür' by Emine Işınsu and 'Cevdet Bey ve Oğulları' by Orhan Pamuk
  1. Tez No: 649452
  2. Yazar: İMRA BARUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SİBEL BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Emine Işınsu, Orhan Pamuk, üslup, üslupbilim, dilbilimi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 782
Özet
Dil insanların iletişim kurmalarını, duygu ve düşüncelerini anlatmalarını sağlayan en önemli araçlardan biridir. Her bireyin karakteri farklı olduğundan dili kullanış biçimleri de farklıdır. İşte bireylerin fikirlerini, hissettiklerini anlatmak için kullandığı bu özel ve kişisel anlatış tarzına üslup diyoruz. Kadın ve erkeğin karakterlerinin farklı olmasından dolayı, üslupları da farklıdır. Bu güne kadar yapılan araştırmalarda bir kadın ve bir erkeğin dil kullanımındaki farklılıklar karşılaştırılmadığı için bu çalışmayı hazırladık. Bu çalışmada çağdaş yazarlarımızdan Emine Işınsu'nun“Çiçekler Büyür”kitabını ve Orhan Pamuk'un“Cevdet Bey ve Oğulları”kitabını seçtik. Seçtiğimiz bu kitaplardan her biri otuzar sayfa olmak üzere Emine Işınsu ve Orhan Pamuk'un üslup özelliklerini iyi yansıtması açısından seçici olduğunu düşündüğümüz isim tamlamalarını, sıfat tamlamalarını, zaman zarflarını, fiilimsileri, fiilde çatıyı, birleşik fiilleri, birleşik kipli fiilleri, tasarlama kiplerini, cümle başı bağlama edatlarını, devrik cümleyi, nasıl kullandıklarını inceledik. Bu incelemeler doğrultusunda yazarlarımızın karakterleri ve kullandıkları üslupları hakkında sosyolojik ve psikolojik tahminlerde bulunarak karşılaştırma yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Language is one of the most important tools that provide an opportunity to people express their feelings and thoughts. Since each individual's character is different, the way they use the language is different. Thus, the different way of language usage is used by individuals personally and is called the style. As the characters of men and women are different, their choice of word and style are also different. We have prepared this study aiming to demonstrate the distinct language usage of a woman and a man that will guide the newest comparison in the reasearches. In this study, we have chosen the books which are“Çiçekler Büyür”by Emine Işınsu and“Cevdet Bey ve Oğulları”by Orhan Pamuk. This study is prepared by the books that we have chosen which are“Çiçekler Büyür”and“Cevdet Bey ve Oğulları”including thirty pages each of them, and therefore, is analyzed through the headings respectively; noun phrases, adjective phrases, time envelopes, verbs, verb roof, compound verbs, compound verbs, and transpose sentences. In line with these investigations, we tried to make comparisons by making sociological and psychological predictions about the characters and the styles used by our authors. Word Key: Emine Işınsu, Orhan Pamuk, wording, stylistics, linguistics