Subakromiyal sıkışma sendromunda subakromiyal-subdeltoid bursa içi enjeksiyon sonrası hastanede gözetim altında yapılan egzersiz ile ev egzersiz programının etkinliğinin kıyaslanması
Comparison of the effectiveness of the home exercise program and supervised exercises program after subacromial-subdeltoid injection in subacromial impingement syndrome
  1. Tez No: 649487
  2. Yazar: EBRU KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER YAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Kortikosteroid Enjeksiyonu, Subakromial sıkışma sendromu, Ultrason, Corticosteroid Injection, Exercise Therapy, Subacromial impingement syndrome, Ultrasound
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı SAIS hastalarında subakromiyal-subdeltoid bursa içi kortikosteroid enjeksiyonu sonrasında hastanede fizyoterapist gözetiminde uygulanan egzersiz programı ile ev egzersiz programının etkinliğini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza SAIS tanısı alan 46 hasta dahil edildi ve randomize olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki 23 hasta, hastanede fizyoterapist gözetiminde 3 hafta süresince hazırlamış olduğumuz egzersiz programına alındı. İkinci gruptaki 23 hastaya ise egzersiz programı broşür formatında verilerek 3 hafta süresince ev egzersiz programı uygulandı. Çalışmaya katılan tüm hastalara egzersiz programına başlamadan bir gün önce, ultrason eşliğinde subakromiyal-subdeltoid bursa içi enjeksiyonu yapıldı. Hastalar Vizüel Analog Skala (VAS), aktif ve pasif omuz fleksiyon, ekstansiyon, abduksiyon, internal rotasyon ve eksternal rotasyon eklem hareket açıklıkları, Omuz Ağrı ve Dizabilite İndeksi (SPADI) , Kısa Form 36 (SF-36) ile değerlendirildiler. Bulgular: Grupların enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. saatte VAS skorları arasında istatistiksel anlamlı fark yok iken (p>0,05), enjeksiyon sonrası 3. hafta ve 3. ayda daha düşük olduğu saptandı. Grupların enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. saatte omuz fleksiyon, ekstansiyon, abdüksiyon, dış rotasyon açıklıkları benzer bulundu. Hastane içi gözetim altında egzersiz grubunda pasif fleksiyon açıklığı hariç tüm eklem hareket açıklıklarının enjeksiyon sonrası 3. hafta ve 3. ayda belirgin daha yüksek olduğu tespit edildi. SPADI ölçeğinde skorların hastane içi gözetimli egzersiz grubunda enjeksiyon sonrası 3. hafta ve 3. ayda daha düşük olduğu bulundu. SF-36 anketinde tüm skorlarda her iki grupta da belirgin bir artış olduğu gösterildi. Ancak 3. ay sonunda hastane içi egzersiz grubu çoğu parametrede ev egzersiz grubuna göre üstün bulundu. Sonuç: SAIS'li hastalarda yaptığımız enjeksiyonlar başarılı olmaktadır. Hastanede gözetim altında uygulanan egzersiz programı ev egzersiz programına göre daha uzun süreli iyileşme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of our study is to compare the effectiveness of the home exercise program and the exercise program administered under the supervision of a physiotherapist in the hospital after subacromial-subdeltoid bursa corticosteroid injection in SAIS patients. Materials and Methods: 46 patients diagnosed with SAIS were included in our study and randomly divided into two groups. 23 patients in the first group were taken to the exercise program we prepared for 3 weeks under the supervision of a physiotherapist in the hospital. In the second group, the exercise program was given in the form of a brochure and a home exercise program was applied for 3 weeks. An ultrasound-guided intra-subacromial-subdeltoid bursa injection was administered to all patients participating in the study one day before starting the exercise program. Patients were evaluated with the Visual Analogue Scale (VAS), active and passive shoulder flexion, extension, abduction, internal rotation and external rotation range of motion, Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), Short Form 36 (SF-36). Results: While there was no statistically significant difference between the VAS scores of the groups before and at the 1st hour after injection (p> 0.05), it was found to be lower at the 3rd week and 3rd month after injection. Shoulder flexion, extension, abduction, and external rotation of the groups were similar before injection and at the 1st hour after injection. In the supervised exercise group, all joint range of motion, except passive flexion range, was found to be significantly higher at the 3rd week and 3rd month after injection. It was found that the scores on the SPADI scale were lower in the supervised exercise group at the 3rd week and 3rd month after injection. In the SF-36 questionnaire, a significant increase in all scores was shown in both groups. However, at the end of the 3rd month, supervised exercise group was superior to the home exercise group in most parameters. Conclusion: The injections we make in patients with SAIS are successful. The exercise program applied under supervision in the hospital provides longer-term improvement compared to the home exercise program.