Ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin postpartum kanamaları ve bakımı ile ilgili bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of knowledge on postpartum hemorrhage and care among midwifery and nursing studenrs
- Tez No: 649527
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM METREŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Postpartum kanama, bakım, hemşire, ebe, Postpartum hemorrhage, care, nurse, midwife
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı öğrenci ebe ve hemşirelerin postpartum kanama ve bakımı ile ilgili bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tasarım türünde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören hemşirelik ve ebelik öğrencileri oluştururken; örneklem grubunu 02–06 Mart 2020 tarihleri arasında okulda bulunan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 164 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, danışman ve araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama formu aracılığıyla elde edilmiştir. Veri Toplama Formu öğrencilerin tanımlayıcı özelliklerini inceleyen 9 soru ve postpartum kanama ile bakımına ilişkin bilgi düzeyini inceleyen 20 sorudan oluşmaktadır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin yaş ortalamasının 22,4 ± 1,3olduğu, öğrencilerin %79,9'unun kadın, %20,1'inin erkek, %82,9'unun hemşirelik bölümü, %17,1'inin ebelik bölümü öğrencisi olduğu belirlendi. Öğrencilerin postpartum kanama ve bakımı ile ilgili bilgi formundan alınan toplam puan 13,2 ± 2,4 tür. Öğrencilerin %68,9'u postpartum kanama miktarını doğru tanımlarken; %75,6'sı erken ve geç dönem postpartum kanamayı doğru tanımlayamamıştır. Postpartum kanamanın en sık görülme nedenini olan uterus atonisini öğrencilerin %54,3'ü doğru olarak bildirmiştir. Sonuç: Ebelik bölümündeki öğrencilerin toplam bilgi puanı hemşirelik öğrencilerden yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyet, mezun olunan okul türü, kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde staj yapma durumu, klinik uygulamada aktif kanaması olan hastayı gözlemleme durumu ve kanaması olan hastaya müdahale etme durumu postpartum kanama ve bakımı ile ilgili bilgi puanlarını pozitif yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study assesses the level of knowledge of student midwives and nurses on postpartum hemorrhage and care. Materials and Methods: The descriptive design study included a study population of nursing and midwifery students studying at a foundation university, while the study sample consisted of 164 students who were present at the school between March 2 and 6, 2020, and who agreed to participate in the research. The study data were collected using a data collection form developed by the researchers. The Data Collection Form consisted of nine items to determine the descriptive characteristics of the students and 20 items to as certain their level of knowledge on postpartum hemorrhage and care. Results: According to the study findings, the meanage of the students was 22.4±1.3years, 79.9% of students were female and 20.1% were male, 82.9% were nursing students and 17.1% were midwifery students. The total score of the students from the Data Collection Form regarding postpartum hemorrhage and care was 13.2±2.4. Among the students, 68.9% were able to accurately define the amount of postpartum hemorrhage, while 75.6% were unable to accurately define early and late postpartum hemorrhage. Uterine atony was accurately stated by 54.3% of the students to be the most common cause of postpartum hemorrhage. Conclusion:The midwifery students had a higher total knowled gescorethanthe nursing students. Gender, graduation school type, internship in gynecology and obstetricsclinics, observing a patient with active bleeding in clinical practice and having intervened in a patient with bleeding were found to positively affect the students' knowledge scores on postpartum hemorrhage and care.