Risk odaklı iç denetim: Enerji sektöründe bir uygulama
Risk based internal audit: An implementation at energy sector
  1. Tez No: 649565
  2. Yazar: GÖKHAN ÖMER KARLIDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA LERZAN KAVUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Odaklı İç Denetim, Enerji Sektörü, İç Denetim, Doğalgaz Dağıtım İş Kolu, Risk Odaklı İç Denetim Uygulaması, Risk Based Internal Audit, Energy Sector, Internal Audit, Branch of Natural Gas Distribution, Risk Based Internal Audit Implementation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Günümüzde iç denetim, işletme içinde tesis edilen iç kontrol mekanizmalarının etkin ve verimli yürütülüp yürütülmediğini incelemesinin yanı sıra işletme risklerini de tanımlayıp, izleyerek risk yönetim süreçlerini de desteklemeye çalışmaktadır. Bir diğer değişle iç denetçiler yürüttükleri denetim faaliyetlerinde işlem ve hata odaklı yaklaşımın yanı sıra süreçlerin etkin yönetilip yönetilmediğini tespit etme fonksiyonunu da üstlenmeye başlamıştır. İşletme faaliyetleri her zaman risklerle iç içedir. Stratejik, finansal ve operasyonel kararların hemen hepsinde bazı belirsizlikler söz konusu olabilir. Bu belirsizliklerin bazıları işletme faaliyetlerine şans eseri pozitif etkide bulunurken, bazı etkiler ise risk olarak nitelenerek işletme faaliyetlerinde olumsuz sonuçlar yaratır. Stratejik, finansal ve operasyonel kararların değerlendirilip işletmeye olan veya olacak olan etkilerinin değerlendirilmesi ancak risk odaklı iç denetim yaklaşımıyla sağlanabilmektedir. Bu çalışmada, iç denetim, iç denetimle ilgili kavram ve teorilere yer verilmiş, daha sonra risk odaklı iç denetim yaklaşımı, yaklaşımın uygulama aşamaları ve risklerin saptanma, değerlendirilme süreci ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. İşletmelerde risklerin yönetilmesi, Türkiye'de enerji sektöründe işletmelerin yüz yüze kaldığı riskler, risk odaklı iç denetim uygulamalarıyla ilgili görüşlerine ilişkin bilgi sahibi olmak amacıyla Türkiye'de enerji sektöründe faaliyet gösteren halka açık ve halka açık olmayan işletme çalışanları ve bu çalışanların yöneticilerine anket yapılarak, çalışanların ankete verdikleri yanıtlar değerlendirilmiştir. Ayrıca, çalışmada risk odaklı iç denetim yöntem, araç ve teknikleri kullanılarak, enerji sektöründe faaliyet gösteren ABC Enerji A.Ş.'nin doğalgaz dağıtım iş kolunda risk odaklı iç denetim uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen uygulama sonucunda, işletmenin iş süreçlerine ilişkin risk haritası ve iç denetim çalışma planı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, internal audit tries to support risk management processes by identifying and monitoring the business risks as well as examining whether the internal control mechanisms established within the enterprise are carried out effectively and efficiently. In other words, as well as the transaction and error-oriented approach in the audit activities internal auditors conducted, they began to undertake the function of determining whether the processes were managed effectively. Business activities are always intertwined with risks. Almost all of the strategic, financial and operational decisions may contain uncertainties. Some of these uncertainties positively affect business activities by chance, while some of these uncertainties that are considered as risk, create negative results in business activities. The evaluation of the strategic, financial and operational decisions and their impact on the company can only be achieved through a risk-focused internal audit approach. In this study, internal audit, the concepts and theories related with internal audit were explained, then the risk-oriented internal audit approach, the stages of implementation of the approach and the determination of risks and the process of risk evaluation were clarified in detail. In order to have information about the risks faced publicly traded and non-publicly traded enterprises operated at Turkey's energy sector and energy sector employee's view regarding risk based internal audit practices, a questionnaire was implemented. As a result, responses given to questionnaire were evaluated. In addition, by using risk based internal audit methods, tools and techniques, a risk-based internal audit implementation was carried out in the natural gas distribution enterprise of ABC Energy Incorporation. As a result of the implementation, a risk map and an internal audit work plan for processes of the natural gas distribution enterprise was prepared.