Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi'nin Fransa Sefaretnamesi Süleymaniye Kütüphanesi Zühtü Bey Koleksiyonu nüshası inceleme-transkripsiyonlu metin-dizin-tıpkıbasım
Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi's Sefaretname of France Süleymaniye Library Zühtü Bey Collection's copy (1b-80a) (Analysis-text with transcriptions-index-facsimile)
  1. Tez No: 649577
  2. Yazar: ÖZNUR ALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK HERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu elçisi, Çelebi Mehmed Efendi, Fransa Sefaretnamesi, Ambassador of Ottoman Empire, Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi, Sefaretname of France
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 553
Özet
Bu çalışma“Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi'nin Fransa Sefaretnamesi”adlı eser üzerinedir. Bu eser, Osmanlı İmparatorluğu elçisi Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi'nin 1720 - 1721'de Fransa ziyareti sırasında yazdığı eserin nüshasıdır. Çalışma; İnceleme, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.İnceleme bölümünde, çalışmanın amacı yöntemi açıklandıktan sonra eser üzerine yapılan araştırmalarda elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Metnin yazım özellikleri üzerinde durulmuştur. Metin bölümünde, eserin (1b-80a) varakları çeviri yazıya aktarılmıştır. Dizin bölümünde, çeviri yazıya aktarılan metnin genel dizini oluşturularak sözcükler kullanıldıkları bağlama göre adlandırılmıştır. Tıpkıbasım bölümünde ise eserin orijinal metninin kopyasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is on“Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi's Sefaretname of France”. It is a copy of the work written by Ambassador of Ottoman Empire Yirmisekiz Çelebi Mehmed Efendi during his visit to France. This study is consisted of four parts: Analysis, Text, Index and Facsimile. In the first part, after the work's aim and method have been explained the findings from the researches on the book have been given. Spelling features of the text have been told. In the second part, the text in the (1b-80a) leaves. In the third part, the transcribbed text's index has been made and the words explained referring to contexts they have been used in. In the forth part, the work's original text has been added.