Ekonomik büyüme, yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin dinamikleri: Farklı gelir grubu ülkeleri üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Economic growth, poverty and the dynamics of income inequality: A comparative analysis on different income groups countries
- Tez No: 649580
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE ALGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gelir dağılımı eşitsizliği, ekonomik büyüme, yoksulluk, parametrik olmayan koşullu yoğunluk tahmincisi, yatay kesit veri analizi, Income distribution inequality, economic growth, poverty, nonparametric conditional density estimation, cross section data analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Günümüz dünyası küreselleşme ve refahın yükselmesiyle birlikte eşitsizliğin de arttığına tanık olmaktadır. Kısa zaman önce düşük gelirli olan bazı ülkelerin küreselleşmenin fırsatları ile yaşadıkları ekonomik büyüme yoksul kalan diğer ülkeler ile aralarındaki eşitsizliği derinleştirmiştir. Bu durumun temel nedeni ise yakın zamanda Çin ve Hindistan'ın milyarlarca insanın hayatını değiştiren bir ekonomik büyüme gerçekleştirmesidir. 1980 yılından itibaren küresel yoksullukta azalma olmasına rağmen sadece en hızlı büyüyen ülkeler zengin ülkeler ile arayı kapatmış ve diğer ülkeler ile fark açılmıştır. Günümüzde küresel eşitsizlik ve yoksulluk büyük ölçüde ekonomik büyümenin bölgeler ve ülkeler arasında eşit olmayan bir şekilde paylaşılmasının bir sonucudur. Gelir eşitsizliğinde yaşanan artış ekonomik büyümeden yoksulların aldığı payı azaltması nedeniyle ekonomik kalkınma önünde bir engel oluşturmaktadır. Bu kapsamda, yoksulluk ve gelir eşitsizliği, ekonomik büyüme sürecinde incelenmesi gereken önemli konular olarak değerlendirilmektedir. Çünkü, yoksulluğun azaltılması için ekonomik büyüme yeterli olmamakta ancak gelir eşitsizliğini azaltacak politikaların uygulanması ile birlikte etkili ve istikrarlı sonuçların elde edilmesi mümkün olmaktadır. Bu kapsamda çalışmada öncelikle 1995-2017 yılları için küresel gelir dağılımı eşitsizliğinin boyutu ve ne yönde değişim gösterdiği parametrik olmayan koşullu yoğunluk tahmin yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen ampirik bulgulara göre, ülkeler arasında eşitsizlikte bir azalma olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, gelirin eşit dağıldığı ülkeler ve gelirin adaletsiz dağıldığı ülkeler olarak ayrışma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç yüksek gelir grubu ile düşük gelir grubunun arasındaki farkın açıldığına işaret etmektedir. Bununla birlikte, ülkeler Dünya Bankası sınıflandırmasına göre farklı gelir gruplarına ayrılarak, ekonomik büyüme, gelir eşitsizliği ve yoksulluk arasındaki ilişkinin ampirik olarak analiz edilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmaktadır. 1995-2017 yılları için 93 ülke verisi kullanılarak yatay kesit veri tahmin yöntemi ile analiz yapılmıştır. Elde edilen ampirik bulgulara göre, yoksulluk üzerinde gelir eşitsizliğinin ve ekonomik büyümenin önemli etkileri bulunmaktadır. Ancak ekonomik büyüme ve gelir eşitsizliği arasındaki ilişki farklı ülke grupları arasında değişiklik göstermektedir. Ekonomik büyümenin yoksulluk üzerinde etkisinin gelir dağılımı eşitliğine bağlı olduğunu gösteren ampirik bulgular elde edilmiş ve sonuç bölümünde bu bulgulara bağlı olarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today's world is witnessing an increase in inequality along with globalization and rising prosperity. The economic growth experienced by the some recently low-income countries with the opportunities of globalization has deepened the inequality between them and the low-income countries. The main reason for this situation is the recent economic growth of China and India that changed the lives of billions of people. Although there has been a decrease in global poverty since 1980, only the fastest growing countries have closed the gap with the rich countries and the difference has widened with other countries. Today, global inequality and poverty are largely the result of the unequal sharing of economic growth between regions and countries. The increase in income inequality creates an obstacle to economic development as it reduces the share of the poor in economic growth. In this context, poverty and income inequality are considered as important issues to be examined in the economic growth process. Because, economic growth is not sufficient to reduce poverty, and it is possible to achieve effective and stable results with the implementation of policies to reduce income inequality. In this context, first of all, the extent and direction of global income distribution inequality for the years 1995-2017 were analyzed using the nonparametric conditional density estimation method. As a result of the analysis, it was concluded that there was no decrease in inequality among countries and that the distribution of income is concentrated in two groups between countries with more even distribution and countries with an unfair distribution of income. According to the empirical findings, it is concluded that there is no decrease in inequality between countries. In addition, it is concluded that there is a divergence between countries with equal distribution of income and countries with unfair distribution of income. This result indicates that the difference between the high income group and the low income group has widened. Additionally, countries are divided into different income groups according to the World Bank classification, and it is aimed to empirically analyse and compare the relationship between economic growth, income inequality and poverty.Analysis were performed by using cross-section data estimation method using data from 93 countries for the years 1995-2017. According to the empirical findings, income inequality and economic growth have important effects on poverty. However, the relationship between economic growth and income inequality varies among different country groups. Empirical findings have been obtained showing that the effect of economic growth on poverty depends on the income distribution equality, and recommendations are presented in the conclusion section based on these findings.