Currency substitutent: A numerical dynamic programming approach
Para ikamesi: Sayısal dinamik programlama yaklaşımı
- Tez No: 64959
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para İkamesi, Bellman denklemi, Değer fonksiyonu iterasyonu, Ön-ödeme, İşlem maliyeti IV, Currency Substitution, Bellman's equation, Value function iteration, Cash-in-advance, Transaction costs m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET PARA İKAMESİ: SAYISAL DİNAMİK PROGRAMLAMA YAKLAŞIMI Engin Volkan Yüksek Lisans Tezi, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Yardımcı Doçent Dr. Erdem Başçı Haziran 1998 Bu tez, stokastik enflasyon şoklarına maruz kalan sonsuz ömürlü küçük, açık ve mali piyasaları az gelişmiş bir ekonomideki para ikamesini teorik olarak çalışmaktadır. Bu amaçla, satın alma paritesinin tuttuğu varsayımıyla bir dinamik programlama modeli yapılmıştır. Model değer fonksiyonu iterasyonuyla çözülerek gösterilmiştirki yüksek enflasyon ve mali az gelişmişlik altında ekonominin sakinleri servetlerini enflasyona karşı koruduğu sürece döviz talebinde bulunacaklardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CURRENCY SUBSTITUTION: A NUMERICAL DYNAMIC PROGRAMMING APPROACH Engin Volkan MA in Economics Supervisor: Assistant Professor Dr. Erdem Başçı June 1998 This thesis conducts a theoretical study on currency substitution in an infinitely- lived small open financially repressed economy which is subject to stochastic inflation shocks. For this purpose, a dynamic programming model is constructed under the assumption that purchasing power parity holds. The solution of the model through value function iteration shows that under high inflation, and financial repression, the inhibitants of an economy will demand foreign currency to the extend that it provides a better protection of their wealth against inflation.