Zabıtanın örgütsel bağlılığının iş tatmini üzerine etkisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi üzerinde uygulama
The effect of organizational commitment of the municipal police on job satisfaction: Application on Istanbul Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 649753
  2. Yazar: MEHMET ZAHİD ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BÜTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Zabıta, Job Satisfaction, Municipal Police, Organizational Commitment, The Istanbul Metropolitan Municipality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Örgütsel bağlılık, kurumların verimliliklerinin analiz edilmesi için iş görenlerin kuruma bağlılık düzeyleri hakkında bilgi veren önemli bir kavramdır. Bunun yanında çalışan bireylerin işi benimsemeleri, işe karşı tutumları ve işle ilgili motivasyonlarıyla ilgili bilgi veren iş tatmini kavramı da önemli bir kavram olarak görülmektedir. Benzer özelliklere sahip bu iki kavram arasında ilişkinin varlığı ile ilgili literatürde çeşitli tartışmalar mevcuttur. Bu tartışmalara katkı olarak çalışmamızda örgütsel bağlılığın iş tatminine etkisi analiz edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 306 zabıta personeline yönelik yapılan anket uygulamasında örgütsel bağlılığın iş tatminini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca örgütsel bağlılık alt boyutları ile iş tatmini alt boyutları arasındaki ilişki path (yol) analizi ile incelenmiştir. İnceleme sonucunda bir bütün olarak model ve modeldeki katsayılar istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeğinin alt boyutları iş tatmini ölçeğinin alt boyutlarını pozitif yönde anlamlı bir şekilde açıklamaktadır. Ek olarak, örgütsel bağlılıkta eğitim durumu, kıdem ve çalışma yeri, iş tatmininde ise cinsiyet, çalışma süresi ve çalışma şekli gibi demografik değişkenlerde anlamlılık tespit edilmiştir. Bu sonuçlardan hareketle zabıtaların örgütsel bağlılığının arttırılması için İBB'nin farklı politikalara başvurması gerektiği çalışmada öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Organizational commitment is an important concept that gives information about the commitment levels of employees to the institution to analyze their productivity. Also, the concept of job satisfaction, which gives information about the employees' adoption of the job, their attitudes towards the job, and their motivations about the job, is also seen as an important concept. There are various discussions in the literature about the existence of a relationship between these two concepts that have similar characteristics. As a contribution to these discussions, the effect of organizational commitment on job satisfaction was analyzed in our study. It was concluded that organizational commitment affects job satisfaction in the survey application conducted for 306 municipal policemen working in the Istanbul Metropolitan Municipality. In addition, the relationship between the sub-dimensions of organizational commitment and the sub-dimensions of job satisfaction was examined by path analysis. As a result of the analysis, the coefficients in the model and model as a whole were found statistically significant. The sub-dimensions of the organizational commitment scale positively explain the sub-dimensions of the job satisfaction scale. Besides, statistical significance was found in demographic variables such as educational status, seniority, and place of employment in organizational commitment. In job satisfaction, statistical significance was found in demographic variables such as gender, duration of employment, and way of working. Based on these results, it was suggested that the Istanbul Metropolitan Municipality should resort to different policies to increase the organizational commitment of the municipal policemen.