Bâyezîd-i Rûmî, hayatı, eserleri, Mecâlis ve Risâle-i Âdâb-ı Sülûk (İnceleme-metin-sözlük)
Bâyezîd-i Rûmî, his life, works, Mecâlis and Risâle-i Âdâb-ı Sülûk (Examination-text-dictionary)
  1. Tez No: 649778
  2. Yazar: FATİH GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bâyezîd-i Rûmî, Derviş Bâyezîd, edebiyat, tasavvuf, şiir, Halvetîlik, İbnü'l-Arabî, vahdet-i vücûd, Bâyezîd-i Rûmî, Derviş Bâyezîd, literature, Sufism, poetry, Halvetî, İbnü'l-Arabî, vahdet-i vucud
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bâyezîd-i Rûmî, 15. ve 16. yüzyıllarda yaşamış, tefsir ve tasavvufa dair birçok eser telif etmiş bir âlim, şair ve mutasavvıftır. Aslen Gelibolulu olan Bâyezîd-i Rûmî, eğitimini Tire'de tamamlamıştır. Cemâl-i Halvetî'nin işaretiyle Edirne'ye yerleşen Bâyezîd-i Rûmî muhtemelen hayatının büyük bir kısmını Aydın, İstanbul ve Edirne çevresinde geçirmiştir. Hayatını ilme ve tasavvufa adamış olan Bâyezîd Halîfe, 1516- 1530 yılları arasında Edirne'de vefat etmiştir. Bâyezîd-i Rûmî'nin ilim dünyasını ve tasavvuf anlayışını etkileyen isimler, hocası Muhyiddîn er-Rûşenî et-Tirevî, mürşidi Cemâl-i Halvetî ve Muhyiddîn İbnü'lArabî'dir. Özellikle İbnü'l-Arabî'nin görüşlerinden oldukça etkilenmiş ve bu durum eserlerine yansımıştır. Bâyezîd-i Rûmî'nin manzum ve mensur olmak üzere toplamda 10'u aşkın eseri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları tefsire dair, bazıları tasavvufa dair eserlerdir. Bâyezîd bu eserleriyle müridlerine ve topluma ışık tutan bir âlim, şair ve mutasavvıf olmuştur.
Özet (Çeviri)
Bâyezîd-i Rûmî is a scholar, poet and mystic who lived in the 15th and 16th centuries and wrote many works on tafsir and sufism. Bâyezîd-i Rûmî, originally from Gelibolu and completed his education in Tire. Bâyezîd-i Rûmî, who settled in Edirne with the sign of Cemâl-i Halvetî, probably spent most of his life around Aydın, Istanbul and Edirne. Bâyezîd Halîfe, who devoted his life to science and sufism, died in Edirne between 1516-1530. The names affecting the world of science and the understanding of Sufism of Bâyezîd-i Rûmî are his teacher Muhyiddîn er-Rûşenî et-Tirevî, his master Cemâl-i Halvetî and Muhyiddîn İbnü'l-Arabi. He was especially influenced by the views of Ibn al-Arabi and this situation was reflected in his works. Bâyezîd-i Rûmî has more than 10 works in total, including poetry and prose. Some of them are about tafsir and some are about Sufism. Bâyezîd has become a scholar, poet and sufist who sheds light on his followers and society with these works.