Color naming
Renklerin adlandırılması
  1. Tez No: 64980
  2. Yazar: EBRU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Color, Color Naming, Color Perception, Color Terms in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET RENKLERİN ADLANDIRILMASI Ebru Şahin Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Doktora Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Cengiz Yener Mayıs, 1998 Bu tezde, renk konusu ile ilgili değişik fikirlerin, eğilimlerin ve önceden yapılmış çalışmaların anlatımının yanısıra, renk olayının nörofizyolojik işleyişi ve görsel özellikleri, renk dili ve renk dizgeleri tartışılmıştır. Türkçede kullanılan renk adlan ve bu adlar arasında en çok bilinen, ya da kullanılmakta olan ikincil renk adlan tesbit edilmiştir. Sözü geçen, temel ve ikincil renk adlarının, ana dili Türkçe olan kişilerin belleklerindeki yansımalarım saptamak üzere uygulamalı bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucunda, Munsell Renk Dizgesi kullanılarak, incelenen tüm isimler için, Türk toplumunun, renkleri adlandırmasını ve algılamasını örnekleyen renk bölgeleri oluşturulmuştur. Anahtar Sözcükler : Renk, Renklerin Adlandırılması, Renk Algısı, Renk Terimleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOR NAMING Ebru Şahin Ph.D. In Art, Design and Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener May, 1998 In this study, visual aspects of color and neurophysiological processes involved in the phenomenon, language of color and color models were explained in addition to the discussion of different ideas, orientations and previous works behind the subject of matter. Available color terms in Turkish language have been identified and the most frequently known or used non-basic color terms have been attained. An experimental research has been conducted to investigate the resemblance of the basic, and mostly used non-basic color terms, in the minds of the native speakers of Turkish language. Using Munsell Color System, color ranges, reflecting the color naming and color perception of Turkish Society, have been constructed for each color term investigated in the experimental research.