Linguistic relativity & distinctive usage of colour blue and green in languages: Cross-cultural study
Dil görelilik ve mavi ve yeşil renklerin dillerde ki ayırıcı kullanımı
- Tez No: 446234
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY AKARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sapir-Whorf Hipotezi, Dil, Renk adlandırılması, The Sapir-Whorf Hypothesis, Language, Colour naming
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sapir-Whorf'un Dilsel İzafiyet Hipotezi dilin çevremizdeki dünyayı anlamadaki büyük etkisi hakkında tartışmalara yol açmaktadır. Bu çalışma Dilsel İzafiyet Hipotezinin öngörülerini incelemeyi amaçlamıştır. Bu nedenle, öncelikle dil konusuna yoğunlaşılacaktır: Dil nedir, Dil ve kültür arasındaki ilişki nasıldır? Bir sonraki adımda Dilsel İzafiyet veya bilinen adıyla Sapir-Whorf Hipotezi ana konumuz olacaktır. Bu hipotezin ve başkaları tarafından yapılan çalışmaların yardımıyla dilin düşüncemize olan etkisini göstermeye çalışacağız. Bilindiği gibi bu hipotezin en yaygınının renk olduğu birçok konuyla ilişkilendirilmiştir. Son olarak bu araştırmayı kültürler arası renk adlandırılmasına değinerek ve bazı dillerden örnekler vererek sonlandıracağız.
Özet (Çeviri)
The present study is intended to explore the predictions of the Linguistic Relativity Hypothesis (The Sapir-Whorf Hypothesis). Firstly, we focus on the subject of language: what is the language and what is the relation between language and culture. Secondly, our main concentration is on the Linguistic Relativity or so-called“The Sapir-Whorf's Hypothesis”. In the light of this hypothesis and with regards to studies done by others, we try to show the influence of language on our thought. As we know, this hypothesis has been addressed through a diverse facet of topics, the most frequent one being colour. Finally, we demonstrate the colour naming in different languages and provide some examples in various cultures.