Yuvarlak hücreli sarkomlarda güncel moleküler sınıflama ve klinikopatolojik korelasyon
Current molecular classification of round cell sarcoma and clinicopathological correlation
  1. Tez No: 649828
  2. Yazar: ZEHRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL ÇOMUNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: EWSR1, CIC-DUX4, BCOR-CCNB3, yuvarlak hücreli sarkom, EWSR1, CIC-DUX4, BCOR-CCNB3, round cell sarcoma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaçlar Küçük yuvarlak hücreli sarkomlar; az diferansiye tümör hücreleriyle karakterize agresif gidişli heterojen bir gruptur. Ewing sarkomunda tanımlanan EWSR1/FUS-ETS füzyonları dışında, bu grupta CIC-DUX4 ve BCOR-CCNB3 füzyonları daha sık olmak üzere çeşitli füzyonlar içeren sarkomlar tanımlanmıştır. Bu sarkomlarda immünhistokimyasal özellikler, prognoz ve tedaviye yanıt farklılık göstermektedir. Çalışmamızda immünhistokimyasal yöntemlerle ön sınıflaması yapılan vakalarda, FISH yöntemiyle EWSR1-FLİ, CIC-DUX4 ve BCOR-CCNB3 füzyonlarının sıklığını, immünhistokimyasal testlerle moleküler yöntemler arasındaki korelasyonu, FISH yöntemiyle füzyon probları kullanımının tanıdaki başarısını saptamayı; kesin bir sınıflandırma yapmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2000-2020 yıllarında yuvarlak hücreli sarkom tanısı alan ve çoğu immünhistokimyasal olarak ön sınıflaması yapılmış toplam 141 vakada; FISH yöntemiyle füzyon probları kullanılarak EWSR1-FLI1, CIC-DUX4 ve BCOR-CCNB3 füzyonları araştırıldı. Elde edilen sonuçlara göre vakalar tekrar sınıflandırıldı. Bulgular 141 vakanın 56'sında, (%40) yapılan FISH çalışmasında sonucu moleküler tanı verildi; 85'inde (%60) FISH problarıyla sağlıklı sinyal elde edilememesi nedeniyle moleküler tanı verilemedi. Vakaların 31'inde (%65) EWSR1-FLI1 füzyonu, 4'ünde (%7) BCOR-CCNB3 füzyonu pozitifti; CIC-DUX4 füzyonu vakaların hiçbirinde saptanmadı. 15 (%26) vakada, bakılan füzyonların tümünden negatif sonuç alındı. 1 (%2) vakada dış merkezde yeni nesil dizileme yöntemiyle EWSR1-NFATC2 füzyonu saptandı. Sonuç Yuvarlak hücreli sarkomların tanısında, tümöre özgü genetik değişikliklerin moleküler yöntemlerle gösterilmesi altın standarttır. İmmünhistokimyasal testler tanıya büyük oranda yardımcıdır. Kemik ve yumuşak doku tümörlerinin fiksasyon ve dekalsifikasyon süreçlerine bağlı olarak FISH yönteminin sensitivitesi düşük saptanmıştır. Doğru tanı için birkaç moleküler yöntemin birlikte ve özellikle yeni nesil dizileme gibi daha ileri teknolojilerin kullanılmasının faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim Small round cell sarcomas are a heterogeneous group. Except for the EWSR1/FUS-ETS fusions defined in Ewing sarcoma, sarcomas containing various fusions have been described, such as CIC-DUX4 and BCOR-CCNB3 fusions. In our study, we aimed to determine the frequency of EWSR1-FLI1, CIC-DUX4 and BCOR-CCNB3 fusions with using FISH method, the correlation between immunohistochemical tests and molecular methods, the success of the FISH study, and to make a precise classification. Material and Method 141 cases, most of which were pre-classified immunohistochemically and diagnosed with round cell sarcoma between 2000-2020 in the Department of Pathology of Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Medical Faculty; EWSR1-FLI, CIC-DUX4 and BCOR-CCNB3 fusions were investigated using fusion probes by FISH. Cases were reclassified according to the results obtained. Results In 56 of 141 cases (40%), molecular diagnosis was given in the FISH study; Molecular diagnosis could not be given in 85 (60%) of them because a healthy signal could not be obtained with FISH probes. EWSR1-FLI1 fusion was positive in 31 (65%) of the cases, and BCOR-CCNB3 fusion was positive in 4 (7%); CIC-DUX4 fusion was not detected in any of the cases. In 15 (26%) cases, all fusions examined had negative results. In 1 (2%) case, EWSR1-NFATC2 fusion was detected in the outer center by the next generation sequencing method. Conclusion It was concluded that it would be beneficial to use several molecular methods together in bone and soft tissue tumors for accurate diagnosis. Also, immunhistochemical tests are greatly helpful in diagnosis.