Nepotizmin örgütsel güven üzerine etkisi: Hastaneler üzerine bir araştırma
The effect of nepotism on organizational trust: A research on hospitals
- Tez No: 649881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nepotizm, Örgütsel güven, Hastaneler, Nepotism, Organizational Trust, Hospitals
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı Adana'da hastanelerde görev yapan çalışanların nepotizm ve örgütsel güven algılarını ortaya koymaktır. Nepotizm ve örgütsel güven kavramlarının yanı sıra hastanelerdeki çalışanların demografik özellikleri analiz edilmiş ve bu kavramların etkisi ele alınmıştır. Çalışma 133'ü erkek, 177'si kadın olmak üzere toplamda 310 sağlık çalışanı katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, iki bağımsız grup arasındaki niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılması için T-Testi, ikiden bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek Yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testinin farklılıklarını ortaya koymak içinse post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında ise Pearson Korelasyon ve Regrasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmada üç ölçek kullanılmıştır. İlki demografik ölçektir. İkincisi çalışanların nepotizm algılarını belirlemek üzere Asunakutlu ve Avcı (2010) tarafından geliştirilen 14 maddelik nepotizm ölçeği, Mehmet Polat (2019) doktora tezinden alınarak kullanılmıştır. Son olarak Omarov (2009) tarafından geliştirilip uyarlanan 22 maddelik örgütsel güven ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın korelasyon sonucuna göre; nepotizm ile örgütsel güven arasındaki ilişki negatif yönlü bulunmuştur. Yani çalışanların nepotizm algıları arttıkça örgütsel güven algı düzeyleri azalacaktır. Ayrıca örgütsel güven genel ve örgütsel güven alt boyutları yöneticiye güven, örgütün kendisine güven ile nepotizm ve nepotizm alt boyutları, terfide kayırmacılık, işlemde kayırmacılık, işe alım sürecinde kayırmacılık arasındaki ilişki negatif yönlüdür. Örgütsel güvenin alt boyutlarından olan çalışma arkadaşlarına güven boyutu ile nepotizm genel ve nepotizm alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmanın Regrasyon sonucuna göre; nepotizmin %8,7 oranında örgütsel güvenin genel düzeyini azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca terfide kayırmacılık boyutu örgütsel güven genel düzeyini azaltırken, işlemde kayırmacılık ve işe alım sürecinde kayırmacılık ise örgütsel güven genel düzeyini etkilememektedir. Nepotizm alt boyutlarından terfide kayırmacılık boyutu örgütsel güven boyutları yöneticiye güven, örgütün kendisine güven düzeyini azaltırken, çalışma arkadaşlarına güven düzeyini etkilememektedir. Ayrıca nepotizm alt boyutlarından işlemde kayırmacılık ve işe alım sürecinde kayırmacılık örgütsel güven ve örgütsel güven alt boyutlarını etkilememektedir. ,
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the nepotism and organizational trust perceptions of prefessionals working in hospital in Adana, Turkey. In addition to nepotism and organizational trust perceptions of professionals working in hospitals, tehir demographic charetistic were analzed, and their effects were examined. The study was conducted with a total of 310 healthcare professionals, 133 men and 177 women. The study employed t-test to compare the quantitave continuos data between two independent groups and one-way Anova two compare the quantitave continuos data between two independent groups. The study used Scheffe's test a post-hoc analysis to reveal the differences of the Anova test. Pearson's correlation and regrasion analyses were applied between the continuous variables of the study. Three scales were used in the study. The first is the demographic scale. Secondly, the 14-item nepotism scale developed by Asunakutlu and Avcı (2010) was taken from Mehmet Polat's (2019) doctoral dissertation to determine the professionals' perceptions of nepotism. Finally, the 22-item organizational trust scale developed and adapted by Omarov (2009) was used. The correlational finding of the indicated a negative relationship between nepotism and organizational trust. In other words, as professionals' nepotism perception increases, their organizational trust perception decreases. In addition, the overal level of organizational trust and such sub-dimensions of organizational trust as trust in the manager and trust in the organization its elf have negative relationships with the overall level of nepotism and sub-dimensions of nepotism as nepotism in promotion, nepotism in processing, and nepotism in hiring. No significant relationship was detected between trust in the colleagues, one of the sub-dimensions of organizational trust, and the overall level of nepotism and sub-dimensions. The regression finding to study showed that nepotism reduces the overal level of organizational trust by 8.7 %. Futhermore, while nepotism in promotion decreases the overall level of organizational trust, nepotism in processing and nepotism in hiring do not effectthe overall level of organizational trust. Nepotism in promotion was found to reduce the level of trust in the colleagues. Lastly, nepotism in processing and nepotism in hiring were determined to be non-influential on the overall level of organizational trust and its sub-dimensions.