A Re-examination of the effectiveness of priority rules in a dynamic job shop environment
Dinamik atelye tipi üretim ortamında öncelik kurallarının etkinliğinin tekrar incelenmesi
- Tez No: 65029
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atelye Tipi Üretim Sistemi, Çizelgeleme Öncelik Kuralı, Ürün Teslim Zaman Aralığı, Ortalama Mutlak Sapma, Job Shop Scheduling, Priority rules, Due Window, MAD. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET DİNAMİK ATELYE TİPİ ÜRETİM ORTAMINDA ÖNCELİK KURALLARININ ETKİNLİĞİNİN TEKRAR İNCELENMESİ Tahar lejmi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Temmuz, 1997 Dinamik atelye tipi üretim sistemleri çizelgeleme literatüründe, üretim sistemlerinin çizelgelenmesinde önemli bir rol oynayan öncelik kurallarının performansı üzerine yoğun araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışma teslim tarihi, işleme süresi ve yük çeşitliliğinin atelye tipi üretim ortamında çok kullanılan bazı öncelik kurallarının performansına etkisini araştırarak bu konudaki çalışmaları genişletmiştir. Ayrıca bu çalışmada öncelik kurallarının performansı“ürün teslim zaman aralığı”yaklaşımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kurallarının performansı ortalama akış süresi ve ortalama gecikme“düzenli”kriterleri kullanılarak ölçülmüştür. Buna ek olarak“düzenli olmayan”ölçümlere önemin artması göz önüne alınarak, öncelik kurallarının performansı ortalama mutlak sapma kriterine göre de araştırılmıştır. Son olarak, ortalama mutlak sapma kriteri için iyi performansı gösteren iki öncelik kuralı geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RE-EXAMINATION OF THE EFFECTIVENESS OF PRIORITY RULES IN A DYNAMIC JOB SHOP ENVIRONMENT Tahar Lejmi M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. İhsan Sabuncuoğlu July, 1997 In dynamic job shop scheduling literature, an extensive research effort has been spent to study the performance of priority rules, which play an important role to manage scheduling tasks in real life manufacturing systems. This study extends the previous research on priority rules by investigating the effect of due date, processing time, and load variation on the performance of some well used priority rules in a job shop environment. Furthermore, this study will analyze the performance of the rules under the due window approach. The performance of the rules will be measured in terms of two regular criteria: mean flow time and mean tardiness. In addition, with the increasing emphasis on using non regular measures, we further study the performance of the rules with respect to the mean absolute deviation (MAD) criterion. Finally, we propose two new rules that perform quiet effectively for the MAD criterion.