A Time-dependent study at bistability in resonant tunelling structures
Rezonant tünelleme yapılarındaki çift-kararlılığın zamana bağlı bir çalışması
- Tez No: 65030
- Danışmanlar: PROF. DR. M. CEMAL YALABIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mezoskopik Fizik, çift-kararlılık, Schrödinger denklemi, nü merik çözüm, zamana bağlılık, kuvantum iletim, çift engel, rezonant tünelleme, elektron-elektron etkileşmesi, çok parçacık çözüm, Mesoscopics, bistability, Schrödinger equation, numerical so lution, time-dependence, quantum transport, double barrier, resonant tunneling, electron-electron interaction, many particle solution 11
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Özet REZONANT TUNELLEME YAPILARINDAKİ ÇİFT-KARARLILIĞIN ZAMANA BAĞLI BÎR ÇALIŞMASI Ersin Keçecioğlu Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. M. Cemal Yalabık Ağustos 1997 Resonant tünelleme yapılarında görülen çift-kararlılığının elektron-elektron etkileşmelerini içeren, zamana bağlı hesapsal bir çalışması yapıldı. Bu amaç doğrultusunda, küçük sistemlerde kuvantum iletimi, etkileşen çok parçacık sistemlerde analiz edebilmek için hesaba dayalı bir yöntem önerildi. Yöntem en basit haliyle Hamilton fonksiyonun spektrumunun ve zaman basamaklarının süreklilikten kademeli hale dönüştürülmesine dayanıyor. Çift engelli resonant tünelleme yapıları için basit bir model tanıtıldı. Metod daha sonra, önerilen bu basit modele uygulandı. Çift engelli resonant tünelime yapıları sistematik olarak parçacıklar arası etkileşimin büyüklüğü ve parçacık sayısı değiştirilerek incelendi. Bu incelemeler sonucunda, resonant tünelleme yapılarında kararsızlıklar olduğu ve bunun akım-voltaj eğrilerinde salınmalarolarak ortaya çıktığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Abstract A TIME-DEPENDENT STUDY OF BISTABILITY IN RESONANT TUNNELING STRUCTURES Ersin Keçecioğlu M. S. in Physics Supervisor: Prof. M. Cemal Yalabık August 1997 A computational time-dependent study of the bistability in resonant tunneling structures including the electron-electron interactions is presented. A new computational method for the investigation of many particle interacting systems for the study of quantum transport in small systems is introduced. The time- dependence of the wave-function in the Schrödinger equation is studied by discretizing the energy spectrum and the time steps. A simple model for a double barrier resonant tunneling structure is introduced. The method is then applied to this simple model of double barrier resonant tunneling structure, and this geometry is investigated systematically in terms of inter-particle interaction strength and number of particles. By applying the method to this simple geometry it is shown that there exists instabilities which occur as oscillations in the current- voltage characteristics of the model geometry.