Integrated scheduling and teal management in flexible manufacturing cells
Esnek imalat hücrelerinde bütünleşik çizelgeleme ve kesici uç işletim sistemi
- Tez No: 65028
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flexible manufacturing cell, tool management, controllable processing times, scheduling. in
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET ESNEK İMALAT HÜCRELERİNDE BÜTÜNLEŞİK ÇİZELGELEME VE KESİCİ UÇ İŞLETİM SİSTEMİ Serkan Özkan Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. M. Selim Aktürk Temmuz, 1997 Esnek imalat hücresi (EİH) akış hatlarının verimliliği ile atölye tipi üretiminin esnekliğini orta-ölçekli ve orta-çeşitli parti tipi üretim yapan imalat sistemlerine uygulamak için tasarlanmıştır. EIH'lerin yüksek yatırım ve işletim maliyetleri gözönüne alındığında, etkin kullanımlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Etkin kullanım direk olarak tasarım ve işletim stratejilerinin belirlenmesiyle ilgilidir. Bu çalışmada, EİH'lerde çizelgeleme ve kesici uç işletim sistemi problemlerini çözecek bütünleşik bir algoritma önerilmiştir. Algoritma üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama kesici uç atamasını gerçekleştirecektir, ikinci aşama ilk çizelgeyi bulacaktır ve son aşama da çizelgeyi kontrol edilebilir işlem süreleri yoluyla sonuçlandıracaktır. Önerilen algoritma kesici uç maliyeti, işletim maliyeti ve gecikme maliyetinden oluşan toplam üretim maliyetini enazlamayı amaçlamaktadır. Anahtar sözcükler. Esnek imalat hücresi, kesici uç işletim sistemi, kontrol edilebilir işlem süreleri, çizelgeleme. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTEGRATED SCHEDULING AND TOOL MANAGEMENT IN FLEXIBLE MANUFACTURING CELLS Serkan Ozkan M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. M. Selim Aktürk July, 1997 A flexible manufacturing cell (FMC) is designed to combine the efficiency of a high production line and the flexibility of a job shop to best suit the batch production of mid-volume and mid-variety of products. In view of the high investment and operating costs of FMCs, attention should be paid to their effective utilization. Their effectiveness is, however, directly related to their design and operational strategies. In this study, we propose an integrated algorithm that will solve the scheduling and the tool management problems in an FMC. There will be three stages in the algorithm. The first stage will perform the tool allocation. The second stage will find an initial schedule, and the final stage will finalize the schedule via controllable processing times. The main objective of the proposed algorithm is to minimize total production cost, consisting of tooling cost, operational cost and tardiness cost.