Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılık düzeyi uyku bozukluğu ve ders başarısına etkisi
Universty students internet addiction sleep disorders and their affects on academic achieverment
  1. Tez No: 508873
  2. Yazar: ZEYNEB ÜMİT BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış bağımlılığı, internet bağımlılığı, problemli internetkullanımı, uyku kötülüğü, Behaviour addiction, internet addiction, problemeatic internet use, sleeping disorder
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnternet bağımlılığı, internetle ilgili aşırı zihinsel uğraş, internet kullanımını sınırlayamama bulgularıyla öne çıkan; işlevselliği bozan bir problemdir. Çalışmamızda üniversite öğrencilerinde internet bağımlığı oranını belirlemek, uyku kalitesi, ders başarısı ve sosyodemografik özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Yüzüncü Yıl Üniversitesinde okuyan 520 öğrenciye sosyodemografik özelliklerin sorgulandığı anket ve internet bağımlılığı ölçeği Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uygulandı. Ortalama internet kullanımı (OİK), riskli internet kullanımı (RİK) veinternet bağımlılığı (IB) oranları saptandı. RİK ve IB' problemli internet kullanımı'(PİK) adı altında yeni bir grupta toplanıp ayrı olarak değerlendirildi. Grupların yaş, cinsiyet, medeni durum, birlikte yaşanılan kişi, aylık mali gelir, okuduğufakülte, sınıf, haftalık internet kullanma saati ve en sık kullandıkları üçinternetaktivitesi saptandı, gruplar arasındaki farklılıklar değerlendirildi. Çalışmamızda IB %3,3, RİK %16,0 ve dolayısıyla PİK %19,3 olarak bulundu. OİK ile IB arasında sosyodemografik özellikler açısından farklılıklar anlamlı bulunmadı. IB, RİK ve PİK'i olan öğrencilerin sıklıkla 40 saat ve üzeri internete girdikleri saptandı, üç grup OİK ile kıyaslandığında farklılık anlamlı bulundu. Sohbet, ders, oyun IB'de, sohbet, bilgi arama, paylaşım siteleri RİK'de, ders, sohbet, oyun PİK'de en sık kullanılan internet aktiviteleri olarak saptandı. RİK ve PİK'i olan öğrencilerin çoğunlukla erkek olduğusaptandı, farklılık anlamlı bulundu. IB Mühendislik Fakültesinde, PİKeğitim ve Sosyal Bilimler Fakülteleri'nde daha fazla görüldü. OİK, RİK ve İB gruplarında başarı düzeyi yüksek bulunmuş olup aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. PİK'de ve Uyku Kalitesi Kötülüğü (UKK)'nde not ortalamasının 60-80de yoğunlaştığı görüldü. UKKbayanlarda yüksek oranda görüldü. Sonuç olarak; Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri arasında internet bağımlılığıoranı %3,3 bulundu. İnternet bağımlılığı olanlar haftada 40 saat ve üzeri internetkullanmakta ve internette en sık ders ve sosyal aktiviteleri tercih etmektedirler. PİK ve UKK olan bireylerin ders başarısının olumsuz etilenmediği bulunmuştur. Klinisyenlerin muayene sırasında özellikle de öğrencilerde internet bağımlılığını sorgulamaları önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Internet addiction; too much mind work on the internet is a functional disorder characterised with loosing the ability to limit the use of the internet. In the present study we aimed to determine the rate of intenet addiction and compare the demographic characteristics with sleeping disorders, success in classes. We enrolled 520 students who attend Yüzüncü Yıl Üniversity. A questionnaire about socipdemographic characteristics and the Pittsburgh sleep quality index were apllied to the students. Mean internet use (MIU), risky internet use (RIU) and internet addiction (IA) rates were determined. RIU and IA were classisfied in another group as problemeatic internet use (PIU). age, gender, marital status, home mates, monthly salary, faculty and classes of each student were recorded. Weekly internet use time and the most used three internet acrtivities were determined. The rate of IA, RIU and PIU were 3.3%, 16.0% and 19.2% consecutively. Sociademographic characteristics were similar in terms of MIU and IA. Students with IA, RIU or PIU usually used the internet 40 hours and more a week. MIU was significantly different between groups. In the IA group chat, class and games were the most common used three titles. In the RIU group the most common used three areas were chat, search for information and social sharing pages. The subjects in the PIU group used the internet for classes, chat and games the most commonly. There was a astatistically significant male dominancy in subjects with RIU and PIU. The IA addiction was more common in students of Engineering faculty whereas PIU was more common in educating and social science faculty students. Mean internet use (MIU) success were at high ıevels in the risky internet use (RIU) , internet addiction (IA) groups with no statiscally significant difference between groups. The mean exam score was between 60-80 in students with PIU and Sleep Quality Disorder (SQD). SQD was more common in female gender. In conclusion the rate of IA was 3,3% between students of Yüzüncü Yıl University. Subjects with IA used the internet at least for 40 hours a week and most commonly, they used the internet for social activities. İt has been found that having PIU, sleep Qualıty Disorder (SQD) dosen't affect people's academic success. Clinicians should question the signs of internet addiction especially in students.