Kestanelerde derim sonrası bazı uygulamaların meyve kalitesi ve depolama süresi üzerine etkileri
The effects of some post-harvest treatments on fruit quality and cold storage life of chestnuts
  1. Tez No: 650363
  2. Yazar: BÜŞRA ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kestane, soğukta muhafaza, putresin, salisilik asit, sıcak su, suda ıslatma, ozmotik dehidrasyon, Chestnut, cold storage, putrescine, salicylic acid, hot water, curing, osmotic dehydration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kestanelerde hasat sonrası yaşam potansiyelini uzatmak üzere, yapılacak olan bazı uygulamaların meyve kalitesi üzerine etkisini belirlemek ve dolayısıyla depolama süresini uzatmak amacıyla bu tez yürütülmüştür. Denemede, yöresel Kemer kestane çeşidi kullanılmıştır. Hasat sonrası putresin, salisilik asit, ozmotik dehidrasyon + sıcak hava kurutma, sıcak su banyosu, soğuk suda ıslatma uygulamaları ve kontrol grubu meyveleri 2±1⁰C'de %80-90 oransal nem koşullarında 210 gün (7 ay) süreyle depolanmıştır. Meyve örneklerinde depolama başlangıcında ve 30 gün aralıklarla kalite değişimlerini belirlemek için bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Bu amaçla; ağırlık kaybı, nem içeriği, fiziksel kayıplar, meyve kabuğu ve eti rengi, toplam şeker, nişasta, fenolik madde miktarı ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Raf ömrü kısmı için de her ay soğuk hava deposundan çıkartılan meyveler 4 gün 20°C'de %60±5 oransal nem koşullarında bekletilmiş ve soğuk hava deposunda depolama boyunca yapılan tüm analizler tekrarlanmıştır. Kestanelerde depolama süresine bağlı olarak 6. aya kadar kabul edilebilir düzeyde fiziksel kayıplar meydana gelmiştir. Fiziksel ve biyokimyasal analizler dikkate alındığında, soğuk su uygulaması diğer uygulamalara göre pazarlanabilir meyve oranını arttırması ve kaliteli meyve eldesi için daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted in order to determine the effect of some applications on fruit quality in order to extend the post-harvest life potential of chestnuts and therefore to extend the storage period. In the experiment, the local Kemer chestnut variety was used. After postharvest, putresin, salicylic acid, osmotic dehydration + hot air drying, dipped in hot water, curing and control group fruits were stored for 210 days (7 months) under %80-90 relative humidity conditions at 2±1⁰C. Some physical and chemical analyses were performed to determine the quality changes of chetnut samples at the beginning of storage and at intervals of 30 days. For this purpose; weight loss, moisture content, physical losses, shell and kernel color, total sugar and total starch content, phenolic substance and antioxidant activity were determined. For the shelf life part, the fruits removed from the cold storage every month were kept at 20⁰C for 4 days under %60 ± 5 relative humidity conditions and all analyzes performed during storage in the cold room were repeated. Depending on the storage period in chestnuts, acceptable physical losses occurred until the 6th month. Considering the physical and biochemical analysis, curing application has shown better results in increasing the ratio of marketable fruit and obtaining quality fruit compared to other applications.