Çok uzuvlu süspansiyon geometrilerinin sentezi, analizi veyapay zeka tabanlı otomasyonu
Synthesis, analysis and ai based otomation of multilinksuspension geometries
- Tez No: 650420
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM UZMAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaysal mekanizmalar, kinematik analiz, değişken koordinatlı mafsallar, Spatial mechanisms, kinematic analysis, variable coordinate joints
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tez çalışması kapsamında tekerlekli, sabit akslı, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip arazi taşıtlarının yol dışı sürüş performansının arttırılması hedeflenmektedir. Performans kaybının temel nedeni tekerlek-zemin arasında temas kaybı olup, bu durumu gidermek amacıyla yüksek stroklu amortisör-yay bileşenleri ile uygun kol geometrilerinin kullanılması planlanmıştır. Bu tasarım sonucu elde edilmesi planlanan tekerlek ile zemin arasında çevresel kuvvet iletiminin devamlılığı hedefine ulaşılması halinde tekerlekli arazi taşıtlarının yol dışı sürüş kabiliyetlerinin artacağı açıktır. Yeni süspansiyon geometrisini geliştirme sürecinde analitik kinematik analizlerden faydalanılmıştır. Kinematik analizi tamamlamak için yeterli sayıda denklem oluşturmak amacıyla sanal mafsal noktası yaklaşımı ortaya koyulmuş, sonuçlar literatürdeki çalışmalar ve Msc.Adams modeli ile karşılaştırılıp doğrulanmıştır. Ardından farklı süspansiyon geometrilerinin karşılaştırması yapılmış ve değişken koordinatlı mafsallara sahip süspansiyon mekanizması tasarımı yapılmıştır. Son olarak değişken koordinatları kontrol etmek amacıyla bir yapay zeka tabanlı bir kontrolör tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis is aimed to increase the off-road driving performance of wheeled, solid axle, fourwheel drive off-road vehicle. The main reason for the decrease of performance is the loss of contact between the wheel and the ground, in order to eliminate this situation, it is planned to use high-travel shock absorber-spring components and convenient arm geometries. It is clear that that if the force transmission between the wheel and the ground is maintained, the off-road driving capabilities of wheeled off-road vehicle will increase. Analytical kinematic analysis was used in developing a new suspension geometry. In order to generate enough equations to complete the kinematic analysis, a virtual joint point approach was introduced. The results were compared with the reference models in the literature and Msc.Adams model. Afterwards, different suspension geometries were compared and a suspension mechanism with variable coordinate joints was designed. Finally, a neural-network controller was designed to control variable coordinates of joints.